З якої дати відраховують строк використання легкового автомобіля для оподаткування транспортним податком

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП), що встановили законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2023 році — 375 × 6 700 грн = 2 512 500 грн)

З якої дати відраховують строк використання легкового автомобіля для оподаткування транспортним податком

Як працювати з електронною товарно-транспортною накладною (е-ТТН)

Вартість авто визначає не платник податку, а Мінекономрозвитку за методикою, що затвердив КМУ постановою від 18.02.2016 № 66, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Мінекономрозвитку визначає середньоринкову вартість авто щороку і до 1 лютого оприлюднює результат на своєму офіційному веб-сайті. Там можна знайти перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більш як 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП. Перелік містить дані щодо таких автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Із 1 квітня 2015 року органи, що здійснюють держреєстрацію транспортних засобів, зобов’язані щомісяця у 10-денний строк після закінчення календарного місяця подавати органам контролю відомості, необхідні для розрахунку і справляння транспортного податку з фізичних та юридичних осіб, за місцем реєстрації об’єкта оподаткування станом на перше число відповідного місяця.

Форму подання інформації встановлює Мінфін. Перша реєстрація транспортного засобу — це його реєстрація в Україні уповноваженими державними органами України вперше (пп. 14.1.163 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Новий транспортний засіб — це транспортний засіб, що не має актів державної реєстрації уповноважених органів, у т. ч. іноземних, які дають право на його експлуатацію (пп. 14.1.124 ПК).

Транспортні засоби, що використовувалися, — транспортні засоби, на які уповноважені державні органи, в т. ч. іноземні, видавали реєстраційні документи, що дають право експлуатувати такі транспортні засоби (пп. 14.1.251 ПК).

Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів встановлений постановою КМУ від 07.09.1998 № 1388.

Якщо на транспортні засоби уповноважені державні органи, в т. ч. іноземні, вже видали реєстраційні документи, що дають право їх експлуатувати, їх вважають вживаними. Датою початку користування (вводу в експлуатацію) транспортних засобів, що були у вжитку і які ввозять на митну територію України, вважають дату їх першої реєстрації, визначену в реєстраційних документах, що видані уповноваженими державними органами та дають право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі.

За відсутності реєстраційних документів першої реєстрації датою початку використання транспортного засобу вважають календарну дату його виготовлення (день, місяць, рік). Коли календарну дату визначити неможливо, такою датою вважають 1 січня року виготовлення, що зазначений у реєстраційних документах.

За інформацією ДПС в Одеській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
64743

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
159662

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
48010

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
107885

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді