Хто визначає УКТ ЗЕД імпортованого товару: погляд ВСУ

Приклад заповнення митної декларації СКАЧАТИ

Київська міська митниця ДФС (далі — Митниця) прийняла рішення визначення коду товару, не прийняла митну декларацію, відмовила у митному оформленні випуску чи пропуску товарів. Підприємство вважає, що дії контролерів неправомірні, оскільки технічні характеристики та властивості ввезеного на територію України товару (оксид цинку) не відповідають класифікаційним характеристикам визначеного митним органом коду 2309 90 96 90 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТ ЗЕД).

Задекларований підприємством товар не є результатом переробки рослинної або тваринної сировини, а є сполукою визначеного хімічного складу у вигляді порошку (з вмістом оксиду цинку 90% - 93% згідно із сертифікатом формули виробника). Цей товар (оксид цинку) необхідно класифікувати за кодом 2817 00 00 00, що відповідає групі 28 УКТ ЗЕД «Продукти неорганічної хімії: неорганічні або органічні сполуки дорогоцінних металів, рідкоземельних металів, радіоактивних елементів або ізотопів».

Суди перших двох інстанцій погодились із доводами підприємства. Рішення митників було скасовано. Митниця звернулася до Вищого адміністративного Суду (— ВС) з касаційною скаргою.

ВС зазначив: класифікацію товарів за УКТ ЗЕД здійснює особа, яка подає митну декларацію. У свою чергу, орган доходів і зборів здійснює контроль за такою класифікацією і може самостійно визначити код задекларованого товару лише в тому разі, коли виявить порушення правил класифікації з боку декларанта. Ці повноваження органу доходів і зборів не є дискреційними та обумовлені наявністю порушення правил класифікації з боку декларанта.

Для цілей митного оформлення класифікація товарів, наданих до митного оформлення, здійснюється згідно з вимогами УКТ ЗЕД — товарної номенклатури Митного тарифу України, затвердженої Законом України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 № 584-VII.

Товарна номенклатура Митного тарифу України складається з трьох частин:

  • Основних правил інтерпретації класифікації товарів,
  • приміток до розділів та груп
  • номенклатури товарів (текстовий опис угруповань ТН (розділ, група — два знаки, позиція — чотири знаки, підпозиція — шість знаків, категорія — вісім знаків, підкатегорія десять знаків) та їх цифрове позначення — код товарів).

Правила передбачають: при віднесенні товару до тієї чи іншої товарної підкатегорії слід виходити з більш конкретного опису товару. Тобто саме характеристики товару є визначальними для класифікації товару відповідно до УКТ ЗЕД.

Як вбачається з матеріалів справи, підприємство у митній декларації класифікувало ввезений на митну територію України товар за кодом 2817 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД. Митники класифікували імпортований товар за УКТ ЗЕД: 2309909690. Їх рішення базувалось на поданих декларантом документами, інформацією виробника про кількісно-якісний хімічний склад товару та фотозображенням товару.

ВС дослідив висновки Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС, що проводила дослідження зразка відібраної проби товару. Висновки лабораторії містять інформацію, зокрема, що область використання та спосіб застосування даного товару визначає фірма-виробник. А питання щодо класифікації наданої проби товару згідно з УКТ ЗЕД, виходить за межі компетенції Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС.

Також ВС взяв до уваги листи виробника товару, в яких зазначено, що митний код для даного товару 281700000.

ВС погодився із попередніми судами: імпортований товар підприємства є хімічною речовиною, основним компонентом якої є оксид цинку, водночас, яка не містить ані тваринної, ані рослинної сировини. І найбільш повно відповідає коду УКТ ЗЕД 2817 00 00 00, що й був визначений підприємством у митній декларації.

Постанова ВС від 20.06.2019 у справі № 826/7208/16

Хто визначає УКТ ЗЕД імпортованого товару: погляд ВСУ
Віктор Онищенко,бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Придбання товарів через їх імпорт має свої особливості в бухгалтерському обліку у порівнянні зі звичайним. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
46708

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22006

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
114986

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
52532

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
72902

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді