5 типових порушень «акцизниками», про які знають податківці

Теми:

З переліком таких помилок познайомив Офіс великих платників податків ДФС. Зазначимо їх.

Eлектронний рахунок платника акцизного податку

Перша помилка: неправильно визначений період для отримання права на звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з експорту (вивезення за митну територію України) підакцизних товарів.

Платники акцизного податку при формуванні даних акцизної декларації у графі 10 додатку 4 зазначають суму, що не підлягає оподаткуванню, базуючись на даних оформленої митної декларації, проте, без фактичного вивезення товарів за межі митної території України.

Право на звільнення від оподаткування згідно підпункту 213.2.1 Податкового кодексу України (далі — ПК) експортованих підакцизних товарів виникає виключно у разі їх фактичного вивезення за межі митної території України.

Друга помилка: ненараховано акцизний податок на втрачений підакцизний товар внаслідок обставин, не визначених у пункті 216.3 ПК та таких, що не можуть вважатися форс-мажорними.

Якщо виникли форс-мажорні обставини, що призвели до втрати підакцизних товарів, щоб застосувати звільнення від оподаткування, потрібно отримати відповідний висновок Торгово-промислової палати про дію форс-мажорних обставин.

Третя помилка: нереєстрація виробниками тютюнових виробів ввезеного на митну територію України обладнання для підготовки або обробки тютюну (код УКТ ЗЕД 8478 10 00 00)

Як наслідок це призводить до відповідальності передбаченої статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР та накладання штрафу у розмірі 150 тисяч гривень.

Четверта помилка: невідповідність даних щодо реалізації підакцизних товарів, зазначених у Звітах про обсяги виробництва або придбання та реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів), даним акцизної декларації.

Це може бути підставою для проведення контрольно-перевірочних заходів.

П’ята помилка: при самостійному донарахуванні акцизного податку платниками в уточнюючих акцизних деклараціях (а саме у додатку 8) не визначено пеню за недоплату грошового зобов’язання (пп. 129.1.3 ПК).

Це викликає необхідність донарахування такої пені за результатами камеральної перевірки, а до посадових осіб застосовують адмінвідповідальність за порушення порядку ведення податкового обліку.

Контролери наголосили: якщо виникли питання, ви завжди можете звернутися за допомогою до свого податкового координатора.

Офіс великих платників податків ДФС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
52532

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
14193

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
54587

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
86123

Декларація з акцизного податку 2024

У статті знайдете бланк оновленої форми акцизної декларації, а також роз’яснення, які допоможуть вам відзвітувати без помилок
84791

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді