Під час щорічної відпустки працівниця доглядала за хворою дитиною та хворіла сама: як оплатити лікарняний

У такому випадку накладаються період відпустки та періоди тимчасової непрацездатності однієї особи за різними страховими випадками

Під час щорічної відпустки працівниця доглядала за хворою дитиною та хворіла сама: як оплатити лікарняний

Як підготуватися до тривалої відсутності світла, тепла та води

Розглянемо на прикладі:

Працівниці, у період з 02 до 15 жовтня 2023 року включно, надали частину щорічної основної оплачуваної відпустки тривалістю 14 календарних днів.

Під час відпустки вона і дитина захворіли. Сімейний лікар видав два медичних висновки про тимчасову непрацездатність та сформував два листки непрацездатності:

1. з 09 по 11 жовтня — причина непрацездатності «необхідність догляду за хворою дитиною»;

2. з 10 по 13 жовтня 2023 року — з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві».

З урахуванням «Правил скорочень», що визначають пріоритет різних причин непрацездатності, період тимчасової непрацездатності з причиною непрацездатності «необхідність догляду за хворою дитиною» скорочується (автоматично) листком непрацездатності з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язана з нещасним випадком на виробництві» (Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, що затвердив МОЗ наказом від 17.06.2021 № 1234).

Допомогу по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворою дитиною віком до 14 років у період перебування застрахованої особи у щорічній (основній чи додатковій) відпустці не надають (ч. 6 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Оплаті підлягає період тимчасової непрацездатності працівниці з 10.10.2023 по 13.10.2023. Відпустка продовжується на чотири  календарні дні (п.1 частини 2 статті 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

За інформацією ПФУ

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52692

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21709

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18157

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді