Що цікавить ДФС під час перевірки легальності праці

Під час проведення фактичної перевірки в частині дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин із працівниками (найманими особами), в т. ч. тим, яким установили випробування, податківці перевіряють:

  • наявність належного оформлення трудових відносин;
  • ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці;
  • відомості про оплату праці працівника.

З чого починається перевірка Держпраці

Аби з’ясувати факт належного оформлення трудових відносин із працівником, який здійснює трудову діяльність, перевіряльники можуть вимагати документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати(п. 80.6 Податкового кодексу України; ПК). Йдеться про посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарну книжку тощо.

Платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки (п. 85.ПК).

ГУ ДФС у Тернопільській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
91902

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
41273

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді