Як виплатити працівнику-новачку компенсацію за невикористані дні відпустки

Виробничий календар — 2020 для п’ятиденки

Якщо ваш працівник пропрацював менше місяця, середню заробітну плату обчислюєте шляхом множення посадового окладу працівника на 12 місяців.

Потім отриманий результат розділіть на кількість календарних днів в умовному розрахунковому періоді, за винятком святкових і неробочих днів.

Одержаний результат перемножуєте на число календарних днів відпустки.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше року, середню заробітну плату обчислюєте виходячи з виплат за фактичний час роботи. Тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця перед звільненням.

У разі відсутності у працівника розрахункового періоду (з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація) розрахунки проводите виходячи з установленого йому в трудовому договорі посадового окладу.

Оскільки відпустку надають та оплачують в календарних днях, то компенсацію за невикористані дні відпустки працівникам з погодинною оплатою праці також оплачують в календарних днях виходячи з умовного посадового окладу.

Лист Мінсоцполітики від 19.06.2019 № 933/0/206-19


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
42985

Відклик з відпустки

На підприємстві може виникнути ситуація, коли вкрай потрібний працівник перебуває у відпустці. Відкликання з відпустки: підстави, порядок, оплата праці, зразок наказу про відкликання з відпустки — у статті
71357

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281652

Компенсація за невикористану відпустку: як розрахувати

Невикористану відпустку можна замінити грошима. Але за певних умов. З’ясуємо, коли виплачувати компенсацію, як її розрахувати за різних ситуацій. Розглянемо порядок оподаткування та обліку компенсації невикористаної відпустки
368593

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді