Як розділяти підприємства на мікро, малі, середні або великі

Податківці пояснюють, які критерії розподілу платників на великі, середні та малі підприємства враховують при визначенні обов’язку подання податкової звітності в електронній формі

 Як розділяти підприємства на мікро, малі, середні або великі

Податкову декларацію подають платник податків за вибором, в один із таких способів:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надсилає поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі (п. 49.3 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Платники, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації ДПС в електронній формі (п. 49.4 ПК).

Податкову звітність з ПДВ подають в електронній формі ДПС всі платники цього податку (абз. 2 п. 49.4 ПК).

Фінансову звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), подають в електронній до податкової платники податку на прибуток підприємств та неприбуткові підприємства, установи, організації, які подають податкову звітність в електронній формі (абз. 3 п. 49.4 ПК).

При визначенні обов’язку подання платниками податків податкової звітності до податкової в електронній формі застосовують критерії, визначені частиною другою статті 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон № 996).

Великими є підприємства, які не відповідають критеріям для середніх підприємств та показники яких на дату складання річної фінзвітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — понад 20 млн. євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — понад 40 млн. євро;
  • середня кількість працівників — понад 250 осіб (ч. 2 ст. 2 Закону № 996).

Середніми є підприємства, які не відповідають критеріям для малих підприємств та показники яких на дату складання річної фінзвітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 20 млн. євро включно;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 40 млн. євро включно;
  • середня кількість працівників — до 250 осіб включно.

Малими є підприємства, які не відповідають критеріям для мікропідприємств та показники яких на дату складання річної фінзвітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 4 млн. євро включно;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 8 млн. євро включно;
  • середня кількість працівників — до 50 осіб включно.

Мікропідприємствами є підприємства, показники яких на дату складання річної фінзвітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 350 тисяч євро включно;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тисяч євро включно;
  • середня кількість працівників — до 10 осіб включно.

Новоутворені підприємства під час визначення відповідності критеріям застосовують показники на дату складання річної фінзвітності.

Якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінзвітності упродовж двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно відноситься до відповідної категорії підприємств.

Для визначення відповідності критеріям, встановленим у євро, застосовують офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі офіційних валютних курсів НБУ, що встановлювали для євро упродовж відповідного року.

За інформацієюДПС в Івано-Франківській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів: зразок

Хто сплачує збір за місця для паркування транспортних засобів, як розрахувати збір за місця для паркування транспортних засобів та його розмір, терміни декларування та сплати збору, розрахунок суми податкової пільги зі збору за місця для паркування, порядок заповнення декларації збору за місця для паркування зі зразками заповнення – у консультації
739

Неможливість виконувати податкові обов’язки – як підтвердити

Як підвередити неможливість виконувати свої податкові обов’язки під час війни, аби не було штрафів за невчасне декларування та несплату податків? Від Мінфіну вже вийшов відповідний Порядок. У статті розглянемо, які підстави він надає; які заяви, повідомлення та підтверджуючі документи для цього потрібні; коли та як їх подавати
17683

Календар бухгалтера 2024: серпень

Останній місяць літньої спеки. У серпні, як завжди, слід розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу. У цьому допоможе виробничий календар на серпень 2024, а сплатити податки – податковий календар на серпень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність – у поміч Вам бухгалтерський календар на серпень 2024
23103

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді