Зіпсовані товари вирішили списати: ДФС пояснює оподаткування

UA RU
Теми:

Списання бракованих товарів із пред’явленням претензії продавцеві

Податковий кодекс України (ПК) не передбачає різниць для коригування фінрезультату у разі списання вартості зіпсованих товарів на витрати. Отже, такі операції відображайте згідно з правилами бухобліку.

Різниці будуть згідно з пунктом 139.1 ПК, якщо прийняли рішення списувати зіпсовані товари через створення відповідного резерву (забезпечення) згідно з НП(С)БО чи МСФЗ.

Якщо списуєте товарні запаси через неможливість подальшої реалізації, а під час їх придбання суми ПДВ включили до складу податкового кредиту, то ПДВ не нараховуйте. Головне, щоб вартість таких зіпсованих товарів включали до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування ПДВ та пов’язані з отриманням доходів.

Якщо не дотримаєте цієї умови, зобов’язані визначити ПДВ-зобов’язання за основною ставкою відповідно до пункту 198.5 ПК. Оскільки такі товари не використали в оподатковуваних операціях.

Лист ДФС від 26.07.2019 № 3491/6/99-99-15-02-02-15/ІПК


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2025

Розбираємо все про ПДВ 2025 — ставки, платники, бюджетне відшкодування, податкові пільги, призупинення перебігу строків давності, звільнення від ПДВ товарів, необхідних на фронті
178

ПДВ 2024

В аналітиці експерт розбирає, що таке ПДВ, все про ПДВ 2024 – ставки, платники, бюджетне відшкодування, податкові пільги, призупинення перебігу строків давності, звільнення від ПДВ товарів, необхідних на фронті
70855

Податкові пільги з ПДВ

Податкове законодавство дає можливість застосовувати пільги і тим самим дозволяє заощаджувати на податках. Однак поводьтеся обачно із ПДВ-пільгами — вони можуть приховувати загрозу. Хто із платників податків має бути напоготові та як «розрулити» цю ситуацію — розглянемо у консультації
5039

Звільнення від ПДВ та ввізного мита генераторів та акумуляторів

Уряд звільнив від ПДВ та ввізного мита генератори, акумулятори й інше енергетичне обладнання. Дізнаєтеся: умови такого звільнення; період дії звільнення; чи стосується це продажу залишків товарів, які раніше ввезли чи придбали з ПДВ.
10078

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді