Як списати прострочені медикаменти

UA RU
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Готовий алгоритм від експерта допоможе правильно провести списання лікарських засобів термін придатності яких минув. У статті також розберемося, чи нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ на списувані ліки

 

Склад отримав гліцерин і видав його відділенням. Використали не все. Строк придатності засобу минає. Як його списати? Скористайтеся алгоритмом зі статті. Списуватимемо гліцерин, але принцип алгоритму універсальний. Використовуйте його для списання й інших лікарських засобів.

Згідно з Державним реєстром лікарських засобів України гліцерин є лікарським засобом для зовнішнього або фармацевтичного застосування. Залежно від тари строк його придатності становить два або п’ять років. Зазвичай медичні заклади обліковують гліцерин як сировину на субрахунку 201 «Сировина і матеріали».

Прострочений гліцерин потрібно вилучити, списати й утилізувати (ст. 23 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР, далі Закон №123), а перед цим — перевірити запаси цього засобу у всіх матеріально відповідальних осіб (МВО), що отримували його. Всі операції мають знайти відображення в документах і бухобліку. Упоратися допоможе Алгоритм.

Аптека, яку закривають, списує неліквідні медикаменти: які ПДВ-наслідки

Алгоритм списання прострочених лікарських засобів

 

Крок 1. Проведіть інвентаризацію

МВО відділення, поста, маніпуляційної кімнати, де виявили прострочений засіб, того ж дня має повідомити про нього керівника, щоб провести інвентаризацію.

Інвентаризація за фактом виявлення зіпсованих цінностей у день встановлення цього факту — законодавча вимога (абз. 5 п. 7 розд. І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879). Обсяг інвентаризації визначає керівник медзакладу.

Перевірте всіх МВО, що отримували гліцерин. У результаті матимете інформацію про всі запаси гліцерину на місцях — і придатного, і простроченого. Щодо простроченого гліцерину складіть окремий інвентаризаційний опис. Інвентаризаційна комісія також має скласти акт про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню. Форма акта — у додатку 1 до Правил утилізації та знищення лікарських засобів, затверджених наказом МОЗ від 24.04.2015 № 242 (далі — Правила № 242). 

Крок 2. Вилучіть прострочений засіб

Прострочений гліцерин за накладними-вимогами на внутрішнє переміщення вилучіть із місць зберігання. Кількість вилученого гліцерину має відповідати кількості, зазначеній в акті про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню.

Увага: продовжувати термін придатності, перепаковувати та перемарковувати протерміновані лікарські засоби заборонено. За порушення цієї норми винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності (ст. 27 Закону №123).

Передайте вилучений гліцерин працівникові, що веде первинний облік відходів. Він відповідатиме за нього до передавання на утилізацію. Для тимчасового зберігання непридатного гліцерину виділіть спеціальне приміщення або принаймні зону. Головне — розмістіть його окремо від інших, придатних, лікарських засобів і медичних виробів.

У підприємства, що утилізуватиме непридатні лікарські засоби, має бути ліцензія на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами.

Крок 3. Спишіть прострочений засіб

На підставі акта про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, складіть акт списання, де зазначте:

  • кількість непридатного гліцерину;
  • його вартість — за одиницю та сумарну.

Вартість віднесіть до інших витрат операційної діяльності (абз. 6 п. 2.1 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2; далі — Рекомендації № 2).

Запаси при вибутті оцінюйте за методом, що визначили в обліковій політиці медзакладу згідно з пунктом 16 П(С)БО 9 «Запаси» та пунктом 2.15 Рекомендацій № 2.

Нестачі та втрати запасів у межах норм природного убутку під час зберігання, а також нестачі та втрати запасів понад норми природного убутку визнавайте витратами звітного періоду. Відобразіть їх фактичну собівартість (з урахуванням транспортно-заготівельних витрат) за дебетом «Нестачі і втрати від псування цінностей» (абз. 2 п. 5.7 Рекомендацій № 2).

Установіть винну особу. Це може бути працівник, який запланував зайвий обсяг лікарських засобів або використовував/відпускав свіжіші лікарські засоби, а давніші залишав на потім тощо.

Якщо суму транспортно-заготівельних витрат узагальнюєте на окремому субрахунку обліку запасів, щомісяця розподіляйте її між сумою залишку запасів станом на кінець звітного місяця і сумою запасів, що вибули у звітному місяці (абз. 6 п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», п. 5.6 Рекомендацій № 2).

Суму транспортно-заготівельних витрат, яка належить до запасів, що вибули, визначте як добуток:

Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат
×
Вартість запасів, що вибули

 

Середній відсоток визначте діленням:

Сума транспортно-заготівельних витрат на початок звітного місяця і за звітний місяць
÷
Сума вартості запасів на початок місяця і тих, що надійшли протягом місяця

 

Крок 4. Нарахуйте зобов’язання з ПДВ

Крок 4 стосується медзакладів — платників ПДВ. Під час придбання гліцерину такий медзаклад відносив суму ПДВ до податкового кредиту, тобто мав на меті використовувати гліцерин у господарській діяльності.

Після списання медикаментів в КНП простроченого гліцерину маєте утилізувати його. Податківці не вважають утилізацію операцією з господарської діяльності. Тому медзаклад на дату списання простроченого гліцерину нараховує зобов’язання з ПДВ відповідно до підпункту «г» пункту 198.5, пункту 189.1 Податкового кодексу України (ПК).

Зобов’язання з ПДВ визначайте на дату початку фактичного використання придбаної партії гліцерину, яку підтверджують первинні документи (абз. 9 п. 198.5 ПК).

У місяці списання медзаклад зобов’язаний скласти на гліцерин зведену податкову накладну і зареєструвати її у ЄРПН.

Крок 5. Утилізуйте та відзвітуйте

Ваш медзаклад напевне вже уклав договір про утилізацію із підприємством, яке має ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами. Відходи на утилізацію передавайте у строки, обумовлені договором.

Вид і вартість послуги з утилізації залежить від виду та складу лікарської сировини; причин утилізації; ваги; пакування; наявності з-поміж відходів шприців, ампул, контрольованих засобів — прекурсорів, вакцин, антисептиків, генотоксичних препаратів. Всі нюанси пропишіть у акті приймання-передачі.

Коли отримаєте акт надання послуг з утилізації, віднесіть їх вартість на інші витрати операційної діяльності.

Поінформуйте територіальний орган Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, що передали лікарські засоби на утилізацію (п. 6 розд.  ІІ Правил № 242). Форму звіту містить додаток 2 до Правил № 242. Зазначте у звіті відомості про:

  • передані лікарські засоби;
  • назву, код ЄДРПОУ, номер ліцензії підприємства, що утилізувало їх;
  • дату й номер акта приймання-передачі.

Наочно — у Прикладі.

Списання ліків із закінченим терміном придатності: проведення

 

Списуємо та оплачуємо утилізацію простроченого гліцерину

Інвентаризація виявила 10 флаконів простроченого гліцерину (25 г). Комісія вилучила засіб з обігу та склала акт про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню.

Бухгалтер оцінив вибулі лікарські засоби за методом ФІФО — згідно з обліковою політикою медзакладу. Вартість одиниці — 12,75 грн (без ПДВ).

Гліцерин передали на утилізацію. Відповідному підприємству перерахували аванс у розмірі 100% — 300,00 грн (з ПДВ). Після утилізації сторони підписали акт про надання послуг з утилізації на суму 300,00 грн (з ПДВ).

Вартість списаного гліцерину та витрат з його утилізації відносимо на результат операційної діяльності. Кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку — у Таблиці.

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

д-т

к-т

Списали з обліку вартість протермінованого гліцерину

947

201

127,50

Нарахували податкові зобов’язання з ПДВ (7%)

947

641

8,93

Відобразили суму втрат через закінчення строку придатності

072

-

253,00

Сплатили 100% авансу за утилізацію

371

311

300,00

Віднесли суму ПДВ (20%) до податкового кредиту

641

644

50,00

Віднесли вартість послуг з утилізації на витрати

949

685

250,00

Визнали зобов’язання з ПДВ у вартості наданих послуг

644

685

50,00

Провели закриття рахунків обліку розрахунків з підприємством за утилізацію

685

371

300,00

Віднесли на фінансовий результат вартість списаного гліцерину

791

947

136,43

Віднесли на фінансовий результат витрати з утилізації

791

949

250,00

 

Крок 6. Оприбуткуйте склотару

Що трапляється зі склотарою після знищення непридатного лікарського засобу? Утилізаційне підприємство:

  • знезаражує та повертає склотару медзакладу;
  • не повертає склотару, а натомість виплачує компенсацію за неї.

Оприбуткуйте склотару проведенням Д-т субрахунку 209 «Інші матеріали» та К-т субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів». Цю операцію робіть, якщо вартість склотари не обліковували окремо, а відобразили у вартості лікарського засобу.

Здачу склотари на реалізацію відобразіть проведенням Д-т субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» та К-т субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів». Собівартість реалізованої склотари — проведенням Д-т субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» і К-т субрахунку 209 «Інші матеріали».

Медзаклад повинен скласти, впровадити та використовувати власний Порядок приймання, зберігання, відпуску (переміщення), списання використаних лікарських засобів та медичних виробів. Розробіть цей документ на основі НП(С)БО 9 «Запаси», Рекомендацій № 2 і Методичних рекомендацій ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 09.09.2014 № 635. Врахуйте специфіку медзакладу.

Наталія Товченик експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Розробили для вас оновлений податковий довідник. Він підказуватиме, які операції оподатковувати ПДВ і за якими ставками. Довідник враховує воєнні законодавчі зміни після 24 лютого 2022 року

Списання прострочених лікарських засобів: що з ПДВ

Стартуємо з базових правил. Платник мусить нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання за умов:

  • придбав товари, послуги, необоротні активи із ПДВ і, відповідно, набув права на податковий кредит;
  • використовуватиме придбання в неоподатковуваних ПДВ операціях або в негосподарських цілях.

На цьому наголошує пункт 198.5 ПКУ.

Компенсуючі податкові зобов’язання нараховуйте за ставкою ПДВ, із якою придбали товар, послугу або актив. Наприклад, придбали товар зі ставкою ПДВ 7%, придбання потрапляє під дію пункту 198.5 ПКУ — нарахуйте компенсуючі податкові зобов’язання так само за ставкою 7% (ІПК ДПС від 06.09.2019 № 63/6/99-00-04-07-03-15/ІПК).

Якщо придбали щось без ПДВ, підстав нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання немає.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді