Норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю: як обчислити

Норми робочого часу 2020 при п’ятиденному робочому тижні СКАЧАТИ

Під час розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю маєте правильно визначити середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу за рік. Такий показник обчислюйте згідно з пунктами 3.2.5 і 3.2.6 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (далі — Інструкція № 286). Цей показник використовуйте для заповнення звіту за формою № 10-ПІ.

Облікову кількість штатних працівників визначайте на певну дату звітного періоду. Наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих працівників і вилучаючи тих, які вибули у цей день. При цьому, враховуйте всіх осіб, які перебувають у трудових відносинах. Перелік категорій працівників, яких включають до облікової кількості, є в підпунктах 2.4 і 2.5. Тих, що не включають, — у підпункті 2.6 Інструкції № 286.

Інструкція № 286 визначає окремі особливості віднесення до облікової кількості штатних працівників певних категорій, а саме:

  • працівників, які прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на неповний робочий час (день або робочий тиждень). В обліковій кількості враховуйте за кожний календарний день як цілі одиниці;
  • внутрішніх сумісників (працівників, які одержують на одному підприємстві дві, півтори ставки). В обліковій кількості враховуйте як одну фізичну особу.

Середньооблікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників, на підставі якого визначаєте кількість працівників, які з’явилися або не з’явилися на роботу.

Для розрахунку цього показника враховуйте всі категорії працівників облікового складу, зазначені у підпунктах 2.4 і 2.5 Інструкції № 286. Виняток — працівники, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства.

Кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймайте на рівні облікової кількості працівників за попередній робочий день. У випадку двох або більше вихідних чи святкових і неробочих днів поспіль кількість штатних працівників облікового складу за кожний з цих днів приймайте на рівні кількості працівників облікового складу за робочий день, що їм передував.

Якщо підприємство працювало неповний місяць, то показник середньооблікової кількості штатних працівників визначайте діленням суми облікової кількості штатних працівників за всі дні роботи підприємства у звітному місяці на число календарних днів у звітному місяці. При цьому, включайте вихідні та святкові і неробочі дні за період роботи.

Середньооблікову кількість штатних працівників за рік обчислюйте підсумовуванням середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства, що минули за період з початку року до звітного місяця включно, та діленням одержаної суми на 12.

За матеріалами ГУ Держпраці у Луганській області

Норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю: як обчислити
Тарас ШАРИЙ,Керівник експертної групи Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
Юристи досі з’ясовують, чи правомірні взагалі «трудові» перевірки. А щоб інспектори Держпраці не сиділи без діла, уряд оновив механізм перевірок щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Проаналізуємо, що саме змінилося


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19785

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113624

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді