Списуємо кредиторку за отриманий, але не оплачений товаром: що з ПДВ

Дисконтуємо ВСЕ: Мінфін «узаконив» жах усіх бухгалтерів

Товари/послуги, отримані платником ПДВ та не оплачені протягом строку позовної давності, є безоплатно отриманими. Адже немає факту їх придбання (п. 198 Податкового кодексу України). А тому, немає права на податковий кредит.

Списуємо кредиторку за отриманий, але не оплачений товаром: що з ПДВ

Тому, якщо на підставі отриманої податкової накладної сформували податковий кредит, але такі товари/послуги не оплатили протягом строку позовної давності, то в податковому періоді, в якому списуєте кредиторську заборгованість, коригуйте суму податкового кредиту на підставі бухгалтерської довідки.

Коригування податкового кредиту відображайте у рядку 14 розділу ІІ податкової декларації з ПДВ з обов’язковим поданням додатка 1 до декларації.

У додатку 1 таблиці 2 зазначайте:

  • у графі 2 — індивідуальний податковий номер постачальника;
  • у графі 3.1 — дату складення бухгалтерської довідки;
  • в графі 4 — обсяг постачання (без ПДВ);
  • у графі 5 — суму ПДВ нараховану за ставкою 20%.

За матеріалами ГУ ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий кредит з ПДВ 2024: відображаємо в обліку

Податковий кредит з ПДВ завжди був об’єктом прискіпливої уваги з боку податківців, так як впливає на обсяг податку сплаченого до бюджету. Сьогодні в консультації про право на податковий кредит з ПДВ, правила його обліку, податковий кредит з ПДВ проводки і приклади
160791

Ризики невизнання податкового кредиту

Первинні документи від постачальника надходять із запізненням у наступному звітному періоді. Причому виникає невідповідність між датами проведення податкових накладних та акта надання послуг. З’ясуємо, чи існують у такому разі ризики невизнання витрат та податкового кредиту з ПДВ
1181

Податковий борг: чим ризикує покупець, постачальник якого його має

Постачальник має податковий борг , за даними податківців, і його майно перебуває у податковій заставі. Розглянемо, чи зашкодять підприємству-покупцеві тимчасові фінансові проблеми постачальника.
2582

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді