Податкова накладна на неправильну дату: чи визнавати податковий кредит

Покупець — платник ПДВ визнав податковий кредит за податковою накладною на неправильну дату. Чи правомірно це? Чи потрібно виправити помилку у податковій декларації з ПДВ?

Для платника підставою визнати податковий кредит є податкові накладні, що склали постачальники товарів/послуг і зареєстрували в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Для покупця товарів/послуг така податкова накладна є достатньою підставою нарахувати суми податку до податкового кредиту і не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження (п. 198.6, 201.10 Податкового кодексу України; ПК).

Здавалося б, є зареєстрована в ЄРПН податкова накладна на платника, можна визнавати за нею податковий кредит. Але чи так це? Проаналізуємо норми ПК, які встановлюють правила формування податкового кредиту, і з’ясуємо, як таку ситуацію оцінюють податківці.

Податкова накладна на неправильну дату: чи визнавати податковий кредит
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

На підставі чого формують податковий кредит

За нормами пункту 198.3 ПК податковий кредит звітного періоду визначають за сумами ПДВ, що їх платник нарахував (сплатив) за ставкою 20% протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів і наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у т. ч. інших необоротних матеріальних активів і незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Постачальник товарів/послуг, своєю чергою, на дату виникнення податкових зобов’язань (отримав попередню оплату за товари/послуги або відвантажив товари/надав послугу) складає на покупця податкову накладну і реєструє її в ЄРПН у встановлений строк (п. 201.1 ПК).

Формуйте податковий кредит лише за податковими накладними, що склав постачальник на дату виникнення податкових зобов’язань

Як бачимо, постачальник мусить оформити податкову накладну під конкретну подію (операцію). А саме, на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ПК). Для покупця товарів/послуг податкова накладна засвідчує, що на цю дату він отримав товари/послуги або зробив попередню оплату.

Не визнавайте податковий кредит за податковою накладною на неправильну дату. Податківці теж поділяють таку позицію (лист ДФС від 13.09.2016 № 19854/6/99-99-15-03-02-15, лист ГУ ДФС у Миколаївській області від 08.02.2017 № 549/10/14-29-12-01-10). За висновками податківців, податкова накладна на неправильну дату не дає можливості ідентифікувати період проведення операції.

Включайте суми ПДВ до податкового кредиту лише за зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, що склав постачальник на дату виникнення податкових зобов’язань. Якщо податкову накладну зареєстрували у ЄРПН пізніше за встановлений строк, податковий кредит за нею сформуйте у звітному податковому періоді, в якому її зареєстрували в ЄРПН. Але не пізніше ніж за 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Що робити з ПН на неправильну дату

Податкова накладна на неправильну дату фактично є помилковою (зайвою). Виправити в ній дату, склавши розрахунок коригування, не можна (п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307). Що робити з ПН на неправильну дату, — читайте у журналі "Головбух".

Щоб прибрати з ЄРПН зайву податкову накладну, складіть розрахунок коригування на зменшення

Щоб прибрати таку податкову накладну з ЄРПН, платник може скласти до неї розрахунок коригування на зменшення на весь обсяг постачання товарів/послуг. Для цього податківці рекомендують зазначити в розрахунку коригування всі числові показники зі знаком «–». Такий розрахунок коригування до помилкової (зайвої) податкової накладної складіть на дату виявлення факту зазначення неправильної дати у зареєстрованій податковій накладній (лист ДФС від 23.03.2018 № 1207/6/99-99-12-02-01-15/ІПК). Зі знаком «–» зазначають кількісні показники у графі 7 розділу Б розрахунку коригування.

Окремо приділіть увагу причині виправлення, яку зазначають у графі 2 розділу Б розрахунку коригування. Раніше податківці рекомендували записувати у цій графі таку причину: «Виправлення помилки» (ЗІР, категорія 101.15). Але зараз в ЄРПН можна зареєструвати розрахунки коригування лише з однією із сімох причин коригування: «Зміна кількості», «Зміна ціни», «Зміна номенклатури», «Повернення товару або авансових платежів», «Зменшення обсягу при нульовій кількості», «Зменшення кількості при нульовому обсягу», «Усунення неоднозначностей». Якщо записати в розрахунку коригування іншу причину виправлення, його не приймуть до реєстрації.

Коли складаєте розрахунок коригування, аби виправити у податковій накладній неправильну дату, оберіть із цього переліку таку причину: «Повернення товару або авансових платежів».

Реєструвати у ЄРПН розрахунок коригування на зменшення буде покупець протягом 15 календарних днів із дня отримання такого розрахунку коригування (п. 201.10 ПК).

Наступний крок: складіть податкову накладну на дату виникнення податкових зобов’язань у постачальника (якщо раніше її не складали). Звісно, що несвоєчасна реєстрація податкової накладної зумовить штрафи, передбачені статтею 120-1 ПК.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді