Коли промислова будівля не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість: позиція ВС

Суди попередніх інстанцій, посилаючись на підпункт «є» підпункту 266.2.2 Податкового кодексу України (далі — ПК), дійшли висновку, що нежитлове приміщення позивача належить до будівель промисловості, а тому не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно.

Коли промислова будівля не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість: позиція ВС

Судова палата Касаційного адміністративного суду не погодилася з висновком судів попередніх інстанцій. Верховний Суд вказав, що наявність спеціального статусу будівлі, а саме — будівлі промисловості, не може бути достатньою підставою для звільнення від оподаткування.

Обираючи за вихідне поняття «промисловість» для такої податкової пільги, законодавець пов’язує звільнення від сплати податку на нерухомість, не тільки і не стільки із його статусом, а й з використанням будівлі за цільовим призначенням для виготовлення промислової продукції.

Мета податкової пільги за підпунктом «є» підпункту 266.2.2 ПК створити умови для стимулювання та зменшення податкового навантаження на тих платників податків фізичних і юридичних осіб, які є власниками певних об’єктів нерухомості, що використовують за функціональним призначенням, тобто для промислового виробництва.

Суд вважає, що функціональне призначення об’єкта, звільненого від оподаткування є фактично визначальною родовою ознакою. Оскільки не є об’єктом оподаткування саме будівлі промисловості, які використовують для виготовлення промислової продукції будь-якого виду.

Постанова ВС від 17.02.2020 у справі № 820/3556/17


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
102

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66613

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160642

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50752

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді