Зупинили реєстрацію ПН/РК: два варіанти дій

UA RU

У разі зупинки реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (ПН/РК) першочергово необхідно з’ясувати причину зупинки. А саме ознайомитися з Квитанцією № 1, що надходить до Електронного кабінету платника і є підтвердженням зупинки реєстрації.

Зупинили реєстрацію ПН/РК: два варіанти дій

Варіант першийу квитанції зазначили пункт 1—8 Критеріїв ризиковості платника ПДВ (далі — Критерії).

Це свідчить про те, що платника віднесли до переліку ризикових. Платник отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості через електронний кабінет у день прийняття такого рішення Комісією регіонального рівня. У рішенні зазначать підставу, відповідно до якої встановили відповідність платника критеріям.

Також, Комісія регіонального рівня розглядає питання виключення платника з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, якщо:

  • виявить обставини та/або отримає інформацію, що свідчать про невідповідність платника критеріям ризиковості;
  • та/або отримає інформацію та копії відповідних документів від платника, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості.

Комісія регіонального рівня постійно проводить моніторинг щодо відповідності/невідповідності платників критеріям ризиковості.

Тому в такому випадку першочергово подайте документи в електронній формі до Комісії регіонального рівня для виключення з переліку ризикових, згідно процедури визначеної постановою КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 11.12.2019 № 1165 (далі — Постанова № 1165).

Варіант другийу квитанції зазначили пункт 1—6 Критеріїв, а саме:

  • пункт 1 — відсутність товару/послуги, зазначеної в ПН та поданій для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН), у таблиці даних платника ПДВ як товару/послуги, що на постійній основі постачають, та обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПК/РК на збільшення суми податкових зобов’язань, яку подали для реєстрації в ЄРПН, дорівнює або перевищує величину залишку;
  • пункт 2 — відсутність ліцензій, виданих органами ліцензування;
  • пункт 3 — відсутність актуального запису в ЄРПН платників акцизного податку з реєстрації пального;
  • пункт 4 — складення РК до ПН, що складена на отримувача платника податку, що передбачає зміну номенклатури товару/послуги (згідно з УКТЗЕД);
  • пункт 5 — перевищення суми компенсації вартості зазначеної в РК на зменшення суми податкових зобов’язань;
  • пункт 6 — складення РК на зменшення податкових зобов’язань до ПН, складеної на неплатника податку у строк, що перевищує 14 к. дн.

У такому випадку необхідно надати письмові пояснення та копії документів в електронній формі контролерам протягом 365 к. дн., що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у ПН/РК.

Письмові пояснення та копії документів подайте в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію ПН/ РК в ЄРПН навели в Наказі Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 12.12.2019 № 520.

Комісія регіонального рівня приймає рішення протягом 5-ти робочих днів та надсилає в електронному вигляді платнику.

Якщо не згодні з рішенням регіональної комісії, можете оскаржити рішення в адміністративному порядку до ДПС України протягом 10 к. дн. з дня набрання чинності рішенням комісії контролюючого органу про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Рішення комісії ДПС з питань розгляду скарг не підлягає подальшому адміністративному оскарженню і може бути оскаржене в судовому порядку.

ВІДМОВИЛИ У РЕЄСТРАЦІЇ ПН: ЗВЕРТАЄМОСЯ ДО СУДУ

Яка існує проблематика під час подання платниками пояснень та документів до ПН/РК, реєстрацію яких зупинили

По-перше, подання платником повідомлення про розблокування ПН/РК, в той час як його віднесли до переліку ризикових згідно пункту 1—8 Критеріїв. Якщо платника віднесли до переліку ризикових за пунктом 1—8 Критеріїв першочергово необхідно надати документи до ГУ ДПС у м. Києві на виключення з переліку ризикових. Алгоритм дій платника визначили у Постанові № 1165.

Також проблемними питаннями під час подання платниками пояснень та документів до зупинених ПН/РК є:

  • не надання платниками письмових пояснень щодо операцій, за результатами яких складено ПН/РК;
  • не надання платниками документів, що підтверджують взаємовідносини з постачальниками та покупцями товарів (робіт/послуг) або ж надання документів, оформлених із порушенням законодавства;
  • не надання документів, що підтверджують джерело походження (придбання) товарів (робіт, послуг), що реалізують;
  • надання документів, що не відповідають умовам наданих договорів, укладених з постачальниками та покупцями товарів (робіт/послуг), а саме умовам поставки та порядку розрахунків;
  • не надання дозвільних документів (ліцензій, тощо), наявність яких передбачена законодавством;
  • не надання документів щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Звернутися за консультацією з питання зупинки ПН/РК та з питання виключення з переліку ризикових платників податку можна за номерами телефону: 073-111-26-15, 067-111-26-15.

Подати письмові пояснення та копії до ГУ ДПС у м. Києві можна в електронній формі через Електронний кабінет.

За інформацією ГУ ДПС у м. Києві


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2884

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10974

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
248

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді