Умови встановлення ставок місцевих податків і зборів на наступний рік згідно із Законом № 466: аналіз ДРС

UA RU

Закон № 466 змінив строки прийняття та оприлюднення рішень про встановлення податків та/або зборів. Ці зміни діють з 23.05.2020.

Умови встановлення ставок місцевих податків і зборів на наступний рік згідно із Законом № 466: аналіз ДРС

Так, рішення про встановлення місцевих податків, зборів та податкових пільг з їх сплати органи місцевого самоврядування (ОМС) приймають до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому застосовуватимуть ці місцеві податки та/або збори. Те ж саме стосується й рішень про внесення змін до таких рішень (п.12.3 ПК).

Якщо до зазначеної вище дати місцевий орган не прийме відповідного рішення, місцеві податки та/або збори справлятимуть із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планували застосування таких місцевих податків та/або зборів (пп. 12.3.5 ПК).

Також згідно із Законом № 466 у рішенні про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати ОМС може не визначати строк його дії. У такому випадку рішення буде чинним до прийняття нового рішення (абз. 2 пп. 12.3.3 ПК).

Отже, Закон № 466 скасував обов’язок щорічного прийняття рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів.


Відтак, ОМС у поточному році можуть не приймати рішення про встановлення місцевих податків та зборів. У такому випадку, з урахуванням прийнятих змін:

  • єдиний податок та податок на майно (в частині транспортного податку та плати за землю, крім земельного податку за лісові землі) будуть справляти із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планують застосування таких місцевих податків та/або зборів;
  • податок на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки), збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір та земельний податок за лісові землі (у разі їх встановлення) — за ставками, що визначені у чинних рішеннях.

Зміна ставок місцевих податків та/або зборів, податкових пільги зі сплати місцевих податків і зборів потребує прийняття органом місцевого самоврядування нового рішення або внесення змін до діючого рішення.

Таке рішення має бути прийнято до 15 липня року та офіційно оприлюднено до 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планують застосовувати встановлювані місцеві податки та/або збори або зміни (плановий період).

Якщо ОМС оприлюднив рішення про встановлення місцевих податків та зборів після 25 липня поточного року, норми такого рішення будуть діяти не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим (тобто через один календарний рік) (пп.12.3.4 ПК).

ДО ВІДОМА

У разі прийняття органами місцевого самоврядування рішень про внесення змін до діючих рішень винятково в частині зміни року або його виключення у назві рішення (безстрокове рішення),такі рішення не будуть мати ознак регуляторного акта, а їх прийняття не потребуватиме застосування процедур, визначених вище.

Приклад 1. ОМС залишає незмінними ставки місцевих податків/зборів

Орган місцевого самоврядування вирішив не змінювати ставки місцевих податків та/або зборів, пільги з їх сплати, а продовжити (на 2021 рік або на необмежений термін) дію, затверджених у 2019 році рішень про встановлення місцевих податків та зборів.

Виходячи з положень ПК орган місцевого самоврядування має право у 2020 році внести зміни до затверджених рішень у частині зміни у назві рішення року (періоду), у якому будуть діяти норми цих рішень (2021 рік або без зазначення року) та дати з якої норми рішень вступають в дію (з 01.01.2021).

Такі рішення не будуть мати ознак регуляторного акта, а їх прийняття не потребуватиме застосування процедур, визначених Законом № 466.

Приклад 2. ОМС вирішив змінити ставки місцевих податків/зборів, пільги з їх сплати

Орган місцевого самоврядування вирішив внести зміни до діючих рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів на 2020 рік у частині ставок та/або пільг із сплати податків та/або зборів тощо) та продовжити (на 2021 рік або на необмежений термін) дію, затверджених у 2019 році рішень про встановлення місцевих податків та зборів.

Зазначені рішення будуть мати ознаки регуляторного акта, а їх прийняття потребуватиме застосування процедур, визначених Законом № 466.

Приклад 3. ОМС вирішив зменшити ставки місцевих податків згідно із законами № 540 і 591

Орган місцевого самоврядування у 2020 році прийняв рішення (або розробив проект рішення) на виконання законів України від 30.03.2020 № 540-IX та від 13.05.2020 № 591-IX у частині зменшення ставок єдиного податку та/або плати за землю, та/або податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

У 2020 році до таких проектів рішень, рішень ОМС, про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів вимоги Закону можна не застосовувати.

У разі, якщо ОМС одночасно у цих рішеннях встановлюють місцеві податки та/або збори на 2021 рік або на необмежений термін (при цьому зазначають, що такі положення набирають чинності з 01.01.2021), то такі рішення потребуватимуть реалізації процедур, передбачених Законом № 466.

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка та податкові канікули ФОП у 2024 році

У фізособи-підприємця є можливість призупинити на місяць свій бізнес та отримати податкові канікули – піти у відпустку. Як її оформити, які нюанси перебування у такій відпустці, зразок заяви на відпустку ФОП — у консультації
29772

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43149

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про rнигу обліку, перехідні витрати між I та II кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
509089

Один рік — дві системи: як звітувати ФОПу під час переходу

Міграція між загальною та спрощеною системами оподаткування спричиняє чимало питань. Які звіти треба подати підприємцю, який припиняє свою діяльність, є платником єдиного податку, але має впродовж року минуле на загальній системі — відповідаємо
711

Ліквідаційний звіт за 2024 рік: як скласти та подати ФОП-єдиннику

У консультації — про один з етапів припинення бізнесу фізособою-підприємцем, який є платником єдиного податку групи 1, 2 чи 3. Як скласти останню декларацію з єдиного податку з Додатком з ЄСВ, коли сплатити податок і ЄСВ, зразок заповнення ліквідаційної декларації і Додатка з ЄСВ
10703

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді