Чи потрібне представництво, якщо нерезидент надає персонал

Постійне представництво не потрібно реєструвати у разі направлення нерезидентом у розпорядження резидента однієї або декількох фізичних осіб у межах виконання угоди про надання послуги з надання персоналу.

Чи потрібне представництво, якщо нерезидент надає персонал

ДПС повідомляє, що послуга з надання персоналу - господарська або цивільно-правова угода, відповідно до якої особа, що надає послугу (резидент або нерезидент), направляє у розпорядження іншої особи (резидента або нерезидента) одну або декількох фізичних осіб для виконання визначених цією угодою функцій.

Згідно з пп. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодекс постійне представництво - постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління; філія; офіс; фабрика; майстерня тощо.

З метою оподаткування термін "постійне представництво" включає, зокрема, надання послуг нерезидентом (крім послуг з надання персоналу), у тому числі консультаційних, через співробітників, найнятих ним для таких цілей, якщо така діяльність провадиться (в рамках одного проекту або проекту, що пов'язаний з ним) в Україні протягом періоду або періодів, загальна тривалість яких становить більш як 183 дні у будь-якому дванадцятимісячному періоді.

Постійним представництвом не є направлення у розпорядження особи фізичних осіб у межах виконання угод про послуги з надання персоналу (абз. "б" та "ґ" пп. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Тож постійне представництво не потрібно реєструвати у разі направлення нерезидентом у розпорядження резидента однієї або декількох фізичних осіб у межах виконання угоди про надання послуги з надання персоналу.

Однак, у разі якщо нерезидент надає в Україні послуги через співробітників або інший персонал, найнятий для таких цілей протягом періоду або періодів, загальна тривалість яких становить більш як 183 дні у будь-якому дванадцятимісячному періоді, то нерезидент має зареєструвати в Україні постійне представництво.

За матеріалами ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129037

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73821

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді