Увага! 31 серпня — останній день подачі «сплячим» ФОПом заяви на списання боргу з ЄСВ

UA RU

За заявою платника підлягають списанню: несплачені суми недоїмки нараховані ФОпам на загальній системі оподаткування та особам які провадять незалежну підприємницьку діяльність, за період з 01.01.2017 до 03.06.2020, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такі ФОПи не отримували дохід (прибуток) від їх діяльності, та за умови подачі протягом 90 к. дн. з дня набрання чинності Законом від 13.05.2020 № 592-IX (тобто до 31 серпня 2020):

  • ФОПами-згальносистемниками — державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу — звітності з ЄСВ за період з 01.01.2017 до 03.06.2020. Зазначену звітність подають тоді, якщо вона не була подана раніше;
  • особами, які провадять незалежну підприємницьку діяльність, до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника ЄСВ та звітності з ЄСВ за період з 01.01.2017 до 03.06.2020. Зазначену звітність подають виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше.

Увага! 31 серпня — останній день подачі «сплячим» ФОПом заяви на списання боргу з ЄСВ

Податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Відмовити у списанні можуть тоді, якщо за результатами перевірки встановлять, що:

  • платник отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017 до 03.06.2020;
  • суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Якщо недоїмка, штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, податківці можуть списати не сплачений залишок.

Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

За інформацією ГУ ДПС у Чернівецькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
334

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8337

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді