Помилкову ПН зареєстровано з порушенням термінів: які наслідки

Підприємство склало податкові накладні (далі — ПН) без факту здійснення господарських операцій і несвоєчасно зареєстровало їх в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН). Після встановлення зазначеного факту, платник склав та зареєстрував розрахунки коригування (далі — РК) із зануленням всіх показників зазначених ПН. Платник вважає, що відсутні підстави для штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію таких ПН в ЄРПН. Чи насправді це так?

Штрафні санкції за порушення терміну реєстрації ПН в ЄРПН не застосовують лише для ПН, що не надають отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковують за нульовою ставкою.

Помилкову ПН зареєстровано з порушенням термінів: які наслідки

Також до платників ПДВ не застосовують штрафні санкції за порушення порядку реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН, які вчинені протягом періоду з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Будь-яких інших винятків щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН чинним законодавством не передбачено.

Податківці наголосили, що надання додаткових переваг окремим платникам податків, зокрема у вигляді звільнення від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН та/або РК в ЄРПН, суперечить одному з основних принципів побудови системи оподаткування, а саме: рівності усіх платників перед законом, недопущенню будь-яких проявів податкової дискримінації — забезпечення однакового підходу до всіх платників податків.

Тож, якщо ці ПН були не вчасно зареєстровані в період карантину, то до підприємства не застосують штрафні санкції.

P.S. Схожу відповідь контролери надали в ЗІР, категорія 101.28. Вони зауважили, що Податковим кодексом України не визначено виключень щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації ПН/РК, в тому числі тих, які після їх реєстрації визнають як помилково (безпідставно) складені.

При цьому рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Лист ДПС від 22.06.2020 № 2485/6/99-00-05-06-02-06/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2996

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10983

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді