Коли та як надавати «карантинну» відпустку працівнику

Вихід з карантину: першочергові завдання бухгалтера СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

На сьогодні відпустка без збереження заробітної плати може тривати протягом усього карантину. Та її строк не враховують в 15-денну норму на рік для таких відпусток, яку передбачає частина 2 статті 84 КЗпП.

Коли та як надавати «карантинну» відпустку працівнику

Таку відпустка без збереження заробітної плати надають працівнику на підставі письмової заяви, в якій він зазначає:

- причину, з якої просить надати неоплачувану відпустку;

- дату початку відпустки;

- тривалість відпустки.

В заяві належить зазначити «У зв’язку із запровадженням карантину», а також зробити посилання на постанову КМУ, яка вводить карантин.

Керівник видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати.

Така відпустка не подовжується на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на неї.

Надати таку безоплатну відпустку працівникам можна лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. Примусове направлення працівників у відпустку за власний рахунок можуть розцінити як грубе порушення законодавства про працю, відповідальність за яке передбачає стаття 172 Кримінального кодексу України. Ідеться про штраф від 2 до 3 тисяч нмдг (від 34 000 до 51 000 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправні роботи на строк до двох років.

Роботодавець має право як надати таку відпустку, так і відмовити у її наданні. Утім перевести трудові відносини на «карантинні рейки» можна іншим способом: через встановлення режиму надомної (дистанційної) праці, простою тощо.

За інформацією ГУ Держпраці в Одеській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді