Єдиний бухгалтер на підприємстві

Автор
керівник консультаційної групи Експертус Головбух
Чи може особа, яка одноосібно веде бухгалтерський облік на підприємстві, бути головним бухгалтером?

Як визначає стаття 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон № 996), організація бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи), який може або ввести до штату підприємства посаду бухгалтера, або створити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером.

Зауважимо, що завдання і обов’язки головного бухгалтера зазначені у кваліфікаційній характеристиці такої посади, яка міститься у розділі 1 Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336. Зокрема, головний бухгалтер керує працівниками бухгалтерського обліку підприємства та розподіляє між ними посадові завдання й обов’язки, знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності. Тобто посада головного бухгалтера передбачає наявність підлеглих працівників (лист ДФС від 07.04.2010 № 31-34000-10-10/7408).

Тому за відсутності на підприємстві бухгалтерської служби вести облік має особа , на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (бухгалтер). У цьому випадку така особа, як і головний бухгалтер, має виконувати функції, передбачені статтею 8 Закону № 996 (лист Мінфіну від 29.04.2011 № 31-04330-13-2-24/11320). Відповідно така особа і буде нести відповідальність за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві та подання звітності.

До прикладу, пункт 48.5 Податкового кодексу України прямо передбачає, що податкову декларацію підписують керівник платника податків або уповноважена особа, а також особа, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до органу контролю. А підписати податкову декларацію директор може самостійно, якщо безпосередньо веде бухгалтерський облік на підприємстві.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді