Бізнес просить повернути стару формулу розрахунку середньої зарплати щодо врахування премій за 2 і більше місяців

⭐️ ІНТЕРАКТИВНИЙ ПОМІЧНИК РОЗРАХУНКУ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРПЛАТИ ⭐️

Кабмін постановою від 09.12.2020 № 1213 змінив формулу розрахунку середньої зарплати. Бізнес наголошує, що нова формула стала значно складнішою для бухгалтерії і компанії виявились до цього не готовими.

Бізнес просить повернути стару формулу розрахунку середньої зарплати щодо врахування премій за 2 і більше місяців

Так, для розуміння того, що саме було змінено, до прикладу, якщо працівник йде у відпустку з 1 червня, згідно з чинного законодавства, за три робочі дні до її початку йому мають нарахувати відпускні. Водночас, якщо компанія виплачує бонуси своїм працівникам, наприклад, кожні півроку, то сума відпускних має бути перерахована і різниця в сумі — доплачена. Однак, відповідно до старої формули, сума відпускних перераховуватись не має, адже їх розмір визначався на момент походу у відпустку, а не через пів року після, а нараховані бонуси враховувалися при розрахунку наступних відпусток. Тобто працівник у будь-якому разі нічого не втрачав.

Така ситуація створює труднощі для бізнесу в питаннях адміністрування, адже в компаніях, де працюють десятки тисяч працівників, щомісячного коригування потребує близько 3-4 тисяч виплат. Крім того, в такій ситуації бізнесу неможливо розрахувати фонд заробітної плати на рік, адже сума перерахунку (наприклад, за виконані результати працівникам, так би мовити, сума бонусів) — невідома.

Станом на зараз, жодне програмне забезпечення, яке відповідає за адміністрування бухгалтерії, не готове до таких оновлень. Це означає, що компанії мають наймати окремого працівника виключно на дану функції перерахунку середньої заробітної плати, який це здійснюватиме вручну, або ж провайдери професійних послуг аутсорсингу вимушені будуть підіймати тарифи на свої послуги, щоб не залишитися у збитку після виконання таких масових перерахунків.

Тож бізнес звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із закликом повернути постанову № 1213 зі старою формулою розрахунку середньої зарплати у частині, що стосується виплати премії за 2 та більше місяців. Адже очевидно, що дане нововведення є не робочим і у компаній будуть виникати труднощі в цьому контексті.

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7483

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді