Зміни у правилах надання навчальних відпусток: Президент підписав Закон

14 травня 2024 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті» від 23.04.2024 № 3642-IX (законопроєкт від 23.10.2023 № 10177)

Уряд підготував зміни у правила надання навчальних відпусток

Закон України від 23.04.2024 № 3642-IX

Документом, зокрема,  викладають у новій редакції статтю 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР. Вона стосується відпусток у зв'язку з навчанням для здобуття фахової передвищої, вищої освіти.

Згідно з новою редакцією працівникам, які успішно без відриву від виробництва здобувають фахову передвищу, вищу освіту за дистанційною, вечірньою та заочною формами здобуття освіти, надають додаткові оплачувані відпустки:

  • на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для здобувачів першого та другого курсів:
    • фахової передвищої освіти з вечірньою формою здобуття освіти — 10 календарних днів (к.дн.),
    • вищої освіти з вечірньою формою здобуття освіти — 20 к. дн.,
    • фахової передвищої, вищої освіти з заочною формою здобуття освіти — 30 к. дн.;
    • фахової передвищої, вищої освіти з дистанційною формою здобуття освіти — 14 к. дн.;
  • на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для здобувачів третього і  наступних курсів:
    • фахової передвищої освіти з вечірньою формою здобуття освіти — 20 к. дн.,
    • вищої освіти з вечірньою формою здобуття освіти — 30 к. дн.,
    • фахової передвищої, вищої освіти з заочною формою здобуття освіти — 40 к. дн.;
    • фахової передвищої, вищої освіти з дистанційною формою здобуття освіти — 14 к. дн.;
  • на період складання атестації здобувачам фахової передвищої, вищої освіти — 30 к. дн.;
  • на період підготовки та захисту кваліфікаційної роботи студентам, які здобувають за дистанційною, вечірньою та заочною формами здобуття освіти  фахову передвищу освіту, — два місяці, вищу освіту — чотири місяці.

Тривалість додаткових оплачуваних відпусток працівникам, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою, дистанційною) формою здобуття освіти визначають як для осіб, які здобувають вищу освіту на третьому і наступних курсах.

Працівникам, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва, для підготовки та складання іспитів надається один раз на рік додаткова оплачувана відпустка з розрахунку 10 к. дн. на кожен іспит.

Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів та за їх бажанням протягом чотирьох років навчання — один вільний від роботи день на тиждень з оплатою його в розмірі 50% середньої зарплати працівника.

Для працівників, які здобувають вищу освіту за дистанційною, вечірньою та заочною формами здобуття освіти, де навчальний процес має свої особливості, законодавством можуть встановлювати іншу тривалість відпусток у зв'язку з навчанням.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
72415

Норми тривалості робочого часу 2025

У статті знайдете календар робочого часу 2025 для 5-денки та 6-денки, а також іншу доречну інформацію для планування часу наприклад про облік робочого часу, враховуючи реалії воєнного часу
282

Навчання працівників за рахунок підприємства

Коли направляєте працівника на навчання, чітко визначте вид навчання та його вартість, місце, де працівник навчатиметься. Консультація підкаже, як правильно все оформити та уникнути сплати зайвих податків
8521

Прожитковий мінімум 2025: розмір, таблиця

Прожитковий мінімум — це показник, який використовується у розрахунках різних соціальних виплат, наприклад пенсій, допомоги з безробіття, аліментів. Його використовують також і в оподаткуванні. Все, що варто знати про прожитковий мінімум у 2025 році — в огляді
333

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
256

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді