Блокування податкових накладних: ТОП-питання платників та відповіді податківців

⚡️ Зразки заповнення податкової накладної 2021 Скачати

Податківці опублікували запитання платників щодо блокування податкових накладних (ПН) та відповіді на них.

Чому часто призупиняють реєстрацію ПН по реальним господарським операціях?

Це зумовлене тим, що критерії ризиковості господарської операції визначає автоматизована система, яка не завжди може враховувати особливості виробничої діяльності конкретних підприємств. Для прикладу, дуже часто призупиняється реєстрація ПН підприємствам, які надають послуги. Оскільки в них в структурі придбання товари, а в структурі постачання — послуги, тобто спрацьовує так званий ризик «пересорту» або підміна товарних позицій.

Що робити платнику, щоб усунути чинники для забезпечення нормальної господарської роботи, адже дуже часто через блокування ПН виникають проблеми в розрахунках з контрагентами?

Щоб уникнути призупинення реєстрації ПН постановою КМУ №1165 передбачений такий механізм, як подання платником ПДВ Таблиці даних платника податку, в якій зазначають коди УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг, які підприємством на постійній основі придбаваються/постачаються, з обов’язковим долученням відповідного пояснення з посиланням на податкову та іншу звітність щодо реальності здійснення своєї господарської діяльності, забезпеченості необхідними обсягами майнових, трудових ресурсів, технологічним обладнанням і т.д.

Після розгляду такої Таблиці даних платника і відсутності податкових ризиків Комісія приймає рішення про її врахування, і в подальшому реєстрацію ПН щодо реалізації товарів/послуг по зазначених у Таблиці даних кодах УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг не призупиняють.

Який термін прийняття рішення по Таблиці даних платника?

Таблицю даних платника податку з поясненнями розглядає комісія регіонального рівня протягом п'яти робочих днів після її отримання.

Подали Таблицю даних і вона органом ДПС не врахована, які подальші наші дії?

Таблицю даних платника податку можна подавати декілька разів, обмежень немає. При цьому, для її врахування Комісією необхідно усунути причини відмови, зазначені в попередньому рішенні.

Чи є календарне обмеження у поданні пояснення та копій документів для розблокування податкової накладної?

Платник податку має право подати до податкової пояснення та копії документів протягом 365 к. дн., що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного в ПН/РК.

Чи блокують ПН с/г виробникам, адже такі випадки були дуже часті?

Так, реєстрацію призупиняють, але випадків таких значно менше, ніж у попередніх роках, оскільки переважна більшість с/г підприємств подали Таблиці даних платника податку, які Комісією враховані.

В даний час блокують реєстрацію ПН дрібним с/г товаровиробникам, з площею с/г угідь до 200 га, оскільки по них не спрацьовує критерій позитивної податкової історії по цьому показнику (має бути не менше 200 га).

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
760

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3019

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10987

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді