Електронний облік трудової діяльності: рекомендації Держпраці

⚡️ІНДЕКСАЦІЯ ДОХОДІВ ПО-НОВОМУ: 5 ЗМІН⚡️

Роз’яснення Держпраці від 17.06.2021

З 10.06.2021 змінилися правила обліку трудової діяльності працівника (Закон України від 05.02.2021 № 1217-IX) — трудові книжки ведуть в електронному вигляді в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр). Але, при цьому ведення паперових трудових книжок не скасували.

Електронний облік трудової діяльності

Фахівці Держпраці вказали, що у роботодавця відсутні підстави видати працівникам трудові книжки, які зберігаються у нього. В той же час, відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

Видати працівникам всі наявні трудові книжки в обов’язковому порядку необхідно після того, як ПФУ завершить включати до реєстру застрахованих осіб Держреєстру відсутні відомості про трудову діяльність працівників. Для цього передбачили п’ять років.

Зверніть увагу, не змінились правила для роботодавця по відношенню до працівника, що звільняється. Наразі роботодавець у день звільнення:

  • видає працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення;
  • проводить з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 КЗпП;
  • а також на вимогу працівника вносить належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19845

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115325

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7487

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді