⚡️ 4 пастки, в які може потрапити єдинник
Законопроєктом № 6248 планують внести зміни до 4 законів, які в цілому забезпечують удосконалення питань виробництва та введення в обіг харчових продуктів, державного контролю та надання споживачам інформації про харчові продукти.
За проєктом прагнуть запровадити нові визначення, наприклад, «фальсифікований харчовий продукт», «харчове шахрайство», «веганський харчовий продукт», «вегетаріанський харчовий продукт», «імітаційний харчовий продукт», «ремісничий харчовий продукт», «представлення харчового продукту». Впорядкування сфери маркування і реалізації харчових продуктів дозволить запобігти недобросовісній конкуренції та стимулюватимуть виробників підвищувати якість продукції.
Вперше пропонують запровадити рейтинг дотримання загальних гігієнічних вимог закладами громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами на прикладі кращих практик європейського досвіду.
Серед інших важливих змін:
- зменшення регуляторного навантаження на органи сертифікації органічної продукції;
- реєстрація та внесення до Переліку об’єктів санітарних заходів, таких як: харчові добавки, ароматизатори, харчові ензими, води природні мінеральні, твердження про поживну цінність, твердження про користь для здоров’я тощо;
- посилення вимоги безпосереднього допуску до виробництва харчових продуктів персоналу, який має медичні протипоказання;
- посилення відповідальності за порушення вимог харчового законодавства та ін.
Довідково: законопроєкт № 6248 готували фахівці Мінекономіки за участю фахівців МОЗ, Держпродспоживслужби та експертів проекту міжнародної технічної допомоги «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».