Велика Палата ВС висловилась щодо належних доказів на обґрунтування НГО земельної ділянки

Позивач не мав правових підстав для зміни коефіцієнта функціонального використання земділянки, що зумовлювало різницю НГО.

Велика Палата ВС висловилась щодо належних доказів на обґрунтування НГО земельної ділянки

⚡️ ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЛІ: ЩО АГРАРІЮ ВРАХУВАТИ ВЖЕ ЗАРАЗ ⚡️

Постанова ВС від 09.11.2021 у справі № 905/1680/20

Маріупольська міськрада Донецької області звернулася з позовом до ТОВ «Азовблок» про стягнення коштів у розмірі 259 913 грн. Саме таку суму, на думку позивача, відповідач безпідставно набув, не сплативши орендні платежі за користування земельною ділянкою в період із 01.01.2017 по 31.12.2019 та не оформивши нового договору оренди.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду (ВС) передав справу на розгляд Великої Палати ВС (ВП ВС), вбачаючи підстави для відступу від викладеного у постанові ВС від 02.06.2021 у справі № 201/2956/19 висновку щодо проведення розрахунку безпідставно збережених коштів не лише на підставі витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а й на підставі інших документів щодо такої оцінки.

У цій справі ВП ВС виходила з того, що земельним законодавством і Податковим кодексом України (ПК) не обмежується можливість подання доказів щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки державної (комунальної) власності для цілей сплати орендної плати виключно витягом з Державного земельного кадастру. Належними доказами на обґрунтування нормативної грошової оцінки земельної ділянки можуть бути:

  • технічна документація на спірну земельну ділянку, виготовлена компетентним органом для оформлення договору оренди;
  • довідка з Державного земельного кадастру;
  • витяг з Державного земельного кадастру;
  • а також висновок судової експертизи про встановлення нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки.

ВП ВС назвала помилковими висновки судів щодо тлумачення статей 20, 23 Закону України «Про оцінку земель» від 11.12.2003 № 1378-IV таким чином, що витяг про нормативну грошову оцінку певної земельної ділянки є єдиним належним доказом на підтвердження нормативної грошової оцінки земельної ділянки державної (комунальної) власності для цілей сплати орендної плати чи повернення безпідставно збережених грошових коштів фактичним землекористувачем без оформлення орендного договору.

Крім того, ВП ВС відступила від висновку КГС ВС, викладеного в постанові від 29.05.2020 у справі № 922/2843/19, а саме: «при стягненні безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати нарахування мають здійснюватися позивачем не самостійно …, а виключно на підставі витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель».

ВП ВС зазначила, що в позивача не було правових підстав для зміни коефіцієнта функціонального використання земельної ділянки, що зумовлювало різницю нормативної грошової оцінки землі за період 2017–2019 років.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50126

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
59

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді