Відчуження землі в Україні

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Наразі відчуження землі сільськогосподарського призначення не проводять. Ця заборона діє аж до 1 липня 2021 року – дати, коли вступить у дію Закон від 31.03.2020 № 552 (далі – Закон № 552).

6 НОМЕР «ГОЛОВБУХ: АГРО»СКАЧАТИ БЕЗПЛАТНО

Відчуження землі: сучасне

Насьогодні на підставі Закону від 20.12.2018 р. № 2666, який у п. 14 та п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу закріпив заборону на:

  • унесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств;
  • купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;
  • купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміну цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юросіб для ведення товарного сільгоспвиробництва, земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передання їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок із метою їх надання інвесторам — учасникам угод про розподіл продукції для провадження діяльності за такими угодами.

5 умов, щоб створити фермерське господарство

Дана заборона діє до введення у дію Закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, тобто згаданого вище Закону № 552.

Відчуження земельної ділянки: майбутнє

Зі вступом у дію Закону №552 відбудеться наступне:

  • з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року – буде дозволений продаж земель тільки фізособам-громадянам України і у розмірі не більше 100 га на одну особу, може також бути відчуження для суспільних потреб, обмін земельних ділянок з однаковою НГО або з різницею у НГО +/– 10%;
  • з 1 січня 2024 року – буде знято обмеження на продаж землі юрособам, а також збільшиться обмежуючий ліміт до 10 тис. га. Однак, дозволено буде лише тим юрособам, які створені та зареєстровані за законодавством України та учасниками яких є виключно громадяни України, держава або територіальні громади.

Також в усіх цих випадках відчужити землю землі можуть бути у разі, якщо вона була предметом застави та за умови її продажу протягом 2- років.

Земельну ділянку, якою особа уже користується, можна буде викупити за пільговою ціною у розмірі її нормативної грошової оцінки (НГО). Крім того НГО стає мінімальною ціною для продажу сільськогосподарських земель, які виділені у натурі власникам земельних часток/паїв в інших ситуаціях (норма діятиме до 01.01.2030).

Детальніше про земельну реформу у матеріалі 10 правил земельної реформи 2020.

Мораторій на відчуження землі

Як підготовка до зняття мораторію на відчуження землі у 2018 році за Законом “Про державний бюджет України на 2018 рік” від 07.12.2017 № 2246 була проведена нормативно-грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення одночасно на всій території країни.

Як відбувається відчуження земельної ділянки

Набуття земельної ділянки у власність юрособами відбувається на підставі ст. 82 ЗКУ шляхом:

  • придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;
  • внесення земельних ділянок його засновниками до статутного капіталу;
  • прийняття спадку;
  • виникнення інших підстав, передбачених законом (це може бути рішення суду).

Набуття земельної ділянки у власність фізособами відбувається на підставі ст. 81 ЗКУ шляхом:

  • придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;
  • безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;
  • приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;
  • прийняття спадщини;
  • виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Об’єктом права власності земельна ділянка може стати виключно з моменту її формування, тобто визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру (присвоєння кадастрового номера) та державної реєстрації права власності на неї (ч. 1 ст. 791 ЗКУ).

Зверніть увагу, що угода про перехід права власності на земельну ділянку за ч. 4 ст. 132 ЗКУ потребує одночасно, як нотаріального посвідчення, так і державної реєстрації. Це означає, що право власності на земельну ділянку переходить лише з моменту державної реєстрації (ч. 2 ст. 640 ЦКУ).

Право власності на земельну ділянку за ст. 125 ЗКУ посвідчують наступні документи:

  • державний акт про право власності на земельну ділянку;
  • договір купівлі-продажу, дарування, довічного утримання тощо чи інша цивільно-правова угода щодо відчуження земельної ділянки. У юридичних осіб найпоширенішим випадком є оформлення договору купівлі-продажу;
  • свідоцтво про право на спадщину.

Оподаткування відчуження земельної ділянки

Відчуження земельної ділянки звільняється від оподаткування ПДФО та військовим збором, якщо дотримуються наступні умови (п. 172.1 ПКУ):

  • у звітному році це перший продаж земельної ділянки;
  • земельна ділянка знаходилися у власності фізособи більше 3-х років або земельна ділянка була отримана у спадщину;
  • якщо земельна ділянка передається безоплатно, то обсяг такої передачі має відповідати ст. 121 ЗКУ. Наприклад, для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га, а для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара.

Для юридичних осіб оподаткування відчуження здійснюється у загальному порядку (податок на прибуток, єдиний податок). Для цілей податку на прибуток продаж земельної ділянки розглядається як продаж товару, а не основного засобу.

Продаж земельної ділянки не є об’єктом обкладання ПДВ, якщо разом з нею не продається нерухомість. Якщо земельна ділянка входить до вартості нерухомості, то вона стає об’єктом обкладання ПДВ.

Детальніше про продаж земельної ділянки у відповідному матеріалі.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді