Як виправити самостійно виявлені помилки у Декларації з транспортного податку

Контролери пояснили порядок виправлення самостійно виявлених помилок у Податковій декларації з транспортного податку після граничного терміну її подання

image38

Платники транспортного податку – юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 01.01 звітного року і не пізніше 20.02 цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (пп. 267.6.4 Податкового кодексу України).

Податкову декларацію з транспортного податку (далі — Декларація) затвердив Мінфін наказом від 10.04.2015 № 415 (в редакції наказу від 30.11.2022 № 401).

Якщо виправляєте самостійно виявлені помилки у Декларації з транспортного податку протягом року після граничного терміну її подання або за минулі роки, то зазначте:

У заголовній частині Декларації

у полі 03 «Уточнююча» рядка 1

проставте відмітку «Х»

та

у рядку «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється» зазначте номер за яким зареєстрували в податковому органі Декларацію, показники якої уточнюєте (виправляєте) — останню подану Декларацію за відповідний податковий період, що уточнюєте, по відповідній території територіальної громади;

у графі «з урахуванням уточнень з»

зазначте номер місяця звітного року (арабськими цифрами) перед місяцем продажу транспортного засобу (або переходу права власності на транспортний засіб)

У табличній частині Декларації

у рядку 1 (рядки з 1.1 по останній)

зазначте виправлену (уточнену) інформація

у рядку 2

вказуйте нараховану суму податку за всіма транспортними засобами (для колонок 10 — 14 сума значень рядків 1.1 — 1.n відповідної колонки; також для колонки 10 суму значень колонок 11 — 14 рядка 2)

у рядку 3

нараховану суму податку за всіма транспортними засобами за даними раніше поданої Декларації (рядок 2 Декларації, що уточнюєте)

у рядку 4

нараховану до збільшення суму податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року (позитивне значення (рядок 2 – рядок 3))

у рядку 5

нараховану до зменшення сума податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року (позитивне значення (рядок 3 – рядок 2))

рядок 6

заповнюйте самостійно відповідно до підпункту «а» або «б» абзацу четвертого п. 50.1 ПК, якщо заповнили рядок 4 Декларації. У рядку 6 зазначайте суму штрафу (у гривнях із копійками), що розраховуйте за формулою: ((колонки 11 – 14 рядка 4 лише за періоди, за якими на момент подання Декларації минув термін сплати) × 3 %)

За інформацією ДПС по роботі з ВПП


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
59

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66213

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160493

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді