Запровадження COVID-вакцинації це не зміна істотних умов праці: роз’яснення Мінекономіки

Лист Мінекономіки від 22.12.2021 № 4712-06/60382-07

Запровадження COVID-вакцинації це не зміна істотних умов праці: роз’яснення Мінекономіки

СКАЧАТИ ▶️

В межах спеціальності, кваліфікації і посади, обумовленої трудовим договором, зміну істотних умов праці допускають за умови, що це викликано змінами в організації виробництва і праці та що про ці зміни працівник був повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці. А саме:

  • систем і розмірів оплати, пільг, режиму роботи;
  • встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій;
  • зміни розрядів і найменування посад та інших

Якщо при розгляді трудового спору встановили, що зміну істотних умов трудового договору провели не у зв’язку зі зміною в організації виробництва і праці на підприємстві, то таку зміну з урахуванням конкретних обставин суд визнає неправомірною з покладенням на власника або уповноважений ним орган обов’язку поновити працівникові попередні умови праці (п. 31 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 № 9; далі – постанова Пленуму ВС № 9).

Тобто, під змінами в організації виробництва і праці можна розуміти раціоналізацію робочих місць, введення нових форм організації праці, у тому числі перехід на бригадну форму організації праці і, навпаки, впровадження передових методів, технологій тощо (п. 10 постанови Пленуму ВС № 9)

Тож, зміну істотних умов праці допускають за умови, якщо це викликано змінами в організації виробництва і праці.

Мінекономіки вважає, що відсторонення від роботи працівників у зв’язку із відмовою або ухиленням від вакцинації проти COVID-19:

  • не викликано змінами в організації виробництва і праці;
  • а обумовили нормами санітарного законодавства.

У Міністерстві підкреслили, що ототожнення обов’язкової вакцинації проти COVID-19 з істотними умовами праці несе пряму загрозу звільнення для працівників, які відмовились від проведення обов’язкових щеплень.

Тобто, за відмову від COVID-щеплення можна було б звільняти відповідно до пункту 6 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України. Але це не так. І Держпраці це підтверджує у своєму повідомленні.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33073

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19854

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186522

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді