Вакцинація працівників на підприємстві

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Питання вакцинації населення в Україні раніше поставало лише під час епідемій грипу. Пандемія коронавірусу тільки актуалізувала цю тему. Щеплення може бути бажаним для певних сфер діяльності, пов’язаних з наданням масових послуг. Якби там не було, але бухгалтеру варто знати, як правильно відобразити це в обліку та оподаткувати.

Коли вакцинація працівників на підприємстві обов’язкова

Очевидно, що на оподаткування вакцинації працівників, якщо вона була здійснена за кошт підприємства, впливають такі обставини, як її обов’язковість, рекомендований характер чи власне бажання працівника.

Вакцинація ОБОВ’ЯЗКОВА у наступних ситуаціях:

  • є загроза масового поширення небезпечної інфекційної хвороби. Для вакцинації населення певної території має бути відповідне рішення головного державного санітарного лікаря, головного санітарного лікаря області чи м. Києва або СБУ ( (абз. 4 ст. 12 Закону “Про захист населення від інфекційних хвороб” від 06.04.2000 р. № 1645 (далі – Закон №1645 ));
  • щеплення проти таких хвороб, як: дифтерія, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз, які внесені в Календар щеплень (абз. 1 та абз. 2 ст. 12 Закону № 1645);
  • щеплення за віком дітей, а також щеплення ВІЛ-інфікованих та щеплення за станом здоров’я по визначеним Календарем щеплень інфекційним хворобам;
  • працівників окремих професій, виробництв або організацій, а також певних верств населення на ендемічних/ензоотичних територіях та за епідемічними показниками (розділ IV Календаря щеплень);
  • виїзд особи за межі України – з урахуванням епідемічної ситуації в країні виїзду та відповідно до рекомендацій ВООЗ.

Увага: обов’язкові вакцинації за збереження усіх необхідних умов щодо документального оформлення не оподатковуються.

Календар щеплень – це документ, який містить перелік обов’язкових профілактичних щеплень та строки їх проведення. Він затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 р. № 595. Наприклад, за Календарем щеплень в обов’язковому порядку мають проводитися щеплення проти грипу та гепатиту B у наступних ситуаціях:

Особи, для яких

ПРОФІЛАКТИЧНЕ ЩЕПЛЕННЯ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ

(на ендемічних* територіях та за епідемічними показниками**)

Грип

Гепатит B

групи медичного ризику – мають високий ризик ускладнень внаслідок грипу (захворювання дихальної та серцево-судинної системи, нирок, порушення обміну речовин; вік понад 60 років; особи в інтернатах, будинках осіб похилого віку, будинках дитини);

групи епідемічного ризику – мають високий ризик зараження (діти в школах; медперсонал; персонал навчальних закладів, інтернатів, будинків осіб похилого віку, будинках дитини; особи віком понад 60 років; вагітні та жінки які планують вагітність при епідемії грипу). А також:

медпрацівники, студенти медзакладів, які контактують з кров’ю; контактні особи; отримувачі донорської крові, діти в дитячих будинках та інтернатах, члени родини хворого, пацієнти з хронічним захворюванням печінки. Також перед оперативним втручанням.

* ендемічна територія – там де тривалий час існують непоодинокі захворювання певної інфекційною хворобою;

** епідемічні показники – показання для вакцинації, що відрізняються від тих, які передбачені вакцинацією за віком. Виникають коли є неблагополучна епідемічна ситуація.

Щеплення проти коронавірусу на підприємстві

Ніяких змін до переліку обов’язкових випадків щеплень у зв’язку з появою вакцини від коронавірусної інфекції (COVID-19) поки що не робили. Однак можливе рішення головного державного санітарного лікаря про обов’язкове профілактичне щеплення по всій такій території чи на всьому об’єкті (абз. 3 ст. 12 Закону № 1645).

Коли вакцинація працівників на підприємстві рекомендована

Вакцинація має РЕКОМЕНДОВАНИЙ характер для працівників окремих професій, виробництв або організацій, а також певних верств населення у ситуаціях та від інфекційних хвороб, які визначені розділом ІІІ Календаря щеплень. Наприклад, проти грипу та гепатиту B у наступних ситуаціях:

Особи, для яких

ПРОФІЛАКТИЧНЕ ЩЕПЛЕННЯ Є РЕКОМЕНДОВАНИМ*

Грип

Гепатит B

Військові, будівельники, патрульні поліції, медпрацівники, особи старші 60 років, жінки, які планують вагітність при епідемії грипу. А також трудові колективи підприємств, установ та організацій.

Медпрацівники, військові, поліція, пожежники, перукарі, персонал салонів краси, масажисти, спортсмени, хворі з онкологією.

* для проведення підприємством таких щеплень потрібна згода працівників

Джерела фінансування вакцинації на підприємстві

Фінансування щеплення залежить від підстав його проведення (ст. 8 Закону № 1645):

Щеплення

Поставка вакцини

хвороби, які включені до Календаря щеплень

за епідемічними показниками*

хвороби, які включені до Календаря щеплень

за епідемічними показниками

За рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, у т.ч. підприємств, установ, організацій, фізосіб

За рахунок державного бюджету

За рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, тобто підприємств, установ, фізосіб

щеплення для громадян проводяться безплатно

* рішення головного санітарного лікаря

Виходить, що щеплення проти грипу, гепатиту В безкоштовні. Однак оплата самої вакцини може фінансуватися з різних джерел, у т.ч. й за рахунок підприємств.

Обов’язки підприємства щодо вакцинації

Обов’язок щодо організації та проведення профілактичних щеплень покладається зокрема й на підприємства, а не тільки на органи місцевого самоврядування та медзаклади (ч. 1 ст. 11 Закону № 1645). Аналогічні обов’язки для підприємств щодо забезпечення своєчасного проведення масових профілактичних щеплень містить і ст. 30 Закону “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.1994 р. № 4004 (далі – Закон № 4004).

Очевидно, що для пришвидшення процесу щеплення вакцину доведеться купувати за рахунок коштів самого підприємства, а не чекати “державної”. Скоріше за все, так буде і зі щепленням проти COVID-19, враховуючи масштаби ситуації.

Крім того, підприємство зобов’язане не пускати до роботи тих працівників, які відмовляються від обов’язкових щеплень (ст. 7, ст. 27 Закону № 4004, ст. 12 Закону № 1645). Звичайно, якщо така відмова необґрунтована й не пов’язана з медичними показаннями працівника. Про факт відмови слід повідомити місцеву санітарно-епідемічну службу. Це стосується обов’язкових вакцинацій. Щодо рекомендованих, то для їх проведення треба отримати згоду працівників.

Оподаткування вакцинації працівників

Оподаткування вакцинації працівників ПДФО та військовим збором

Оподаткування вакцинації в першу чергу пов’язане з питанням: чи є додаткове благо у працівника? Якщо є, то слід утримати ПДФО та військовий збір. За пп. 165.1.19 ПКУ не оподатковуються ПДФО зокрема наступні витрати роботодавця:

  • допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку – під цей пункт можна підвести усі обов’язкові та рекомендовані Календарем щеплень вакцинації, а також вакцинації рекомендовані ВООЗ при відрядженні до певних країн;
  • на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій.

Очевидно, що загрозу епідемії визначає не саме підприємство, а воно має керуватися відповідними рішеннями головного санітарного лікаря України або області.

Щодо рекомендованих щеплень, то для звільнення їх від оподаткування безпечним буде:

  • мати відповідне положення у колективному договорі у переліку заходів з охорони праці, що працівникам за певними групами посад і робіт обов’язково проводяться рекомендовані щеплення за Календарем щеплень;
  • знову ж мати документальне підтвердження таких витрат.

Необхідна умова для неоподаткування – документальне підтвердження витрат, на які така допомога надається. Так податківці ГУ ДФС у Харківській області та у ЗІР 103.04.

Коли немає ПДФО, то й не сплачується військовий збір (пп. 1.7 п. 16 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ).

Якщо наведені вище умови не виконуються, то тоді щеплення слід оподаткувати як додаткове благо для працівника:

  • утримати з працівника ПДФО. ПДФО утримується з умовного доходу працівника у вигляді витрат на щеплення. Попередньо їх треба збільшити на натуральний коефіцієнт 1,21951 (=1/(1–0,18));
  • утримати військовий збір – з зазначеного доходу, але без збільшення на натуральний коефіцієнт.

Відобразити витрати на проведення вакцинації незалежно від їх оподаткування треба у додатку 4ДФ Податкового розрахунку, у чому допоможе роз’яснення з листа ГУ ДФС у Харківській області від 03.11.2015 р. №3718/10/20-40-17-02-14 та наступна таблиця:

Особливості

ВИД ВАКЦИНАЦІЇ

обов'язкова з Календаря щеплень

обов'язкова у період загрози епідемії1

рекомендована2

за бажанням підприємства чи самого працівника або якщо відсутні підтвердні документи

оподаткування

ні

ні

ні

так3

ознака доходу у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку

143

143

143

126

що це для ПКУ

допомога на лікування та медобслуговування

профілактика захворювань

допомога на лікування та медобслуговування

додаткове благо

1 – за рішенням головного санітарного лікаря України чи області;

2 – є у Календарі щеплень, є у колдоговорі; рекомендаціях ВООЗ при виїзді закордон;

3 – альтернативою може бути нецільова благодійна допомога, тоді можна уникнути оподаткування.

Оподаткування вакцинації працівників ЄСВ

Внесок відсутній. На витрати, пов’язані зі щепленням на працівника ЄСВ не нараховується, так як такі витрати не належать до фонду оплати праці. Це підтверджують п. 10 та п. 13 Переліку Кабміну від 22.12.2010 р. № 1170.

Оподаткування вакцинації працівників ПДВ

Послуга медзакладу з вакцинації звільнена від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.5 ПКУ). Податкова накладна при цьому буде, але податкового кредиту у підприємства-замовника – ні.

Щодо придбання самої вакцини, якщо це здійснює підприємство, то вона належить до медпрепаратів (див. ст. 1 Закону № 1645) та є лікарським засобом. Отже, ПДВ по ній буде 7% (пп. “в” п. 193.1 ПКУ). Податковий кредит буде так, як є лікувально-профілактичні заходи – це частина заходів з охорони праці (див. ст. 1 Закону “Про охорону праці” від 14.10.1992 р. № 2694).

Наказ про вакцинацію працівників

Для того, щоб не сплачувати ПДФО та військовий збір при фінансуванні вакцинації працівників необхідно належним чином усе документально оформити.

В першу чергу, видати наказ керівника про вакцинацію працівників. У наказі треба визначити:

  • причину проведення вакцинації та її вид – обов’язкова, рекомендаційна, за власним бажанням. Якщо вона обов’язкова – послатися на відповідні рішення головного санітарного лікаря чи уряду (якщо є), Календар щеплень. Якщо вакцинація рекомендована – послатися на відповідний пункт колективного договору (або внутрішнього положення про охорону праці) та той же Календар щеплень (розділ ІІІ). Якщо добровільна – обґрунтувати причини її проведення;
  • хто й де проводить вакцинацію – лікарня за укладеним договором чи медпункт підприємства. Якщо медпункту немає, то його можна створити на час проведення вакцинації;
  • список осіб, які мають пройти вакцинацію. Якщо вакцинація рекомендаційна, то працівники мають підтвердити свою згоду: або шляхом подачі заяв, або прямо в такому списку написати навпроти свого прізвища – “згоден”, “не згоден”;
  • період проведення вакцинації.

Приклад наказу про проведення вакцинації наводимо нижче.

ЗРАЗОК Наказу про вакцинацію на підприємстві

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Інше документування вакцинації працівників

Інші документи, які слід додати:

  • договір з медзакладом про проведення вакцинації, якщо такий укладався;
  • довідка (або акт) про проведення щеплення з медзакладу, яку має надати працівник. Вона має містити дані про дату проведення щеплення, вакцину (назва, доза, серія, виробник);
  • документи про оплату послуг з вакцинації та її надання – виписки з банківських рахунків, квитанції прибуткових касових ордерів, акти прийому-передачі виконаних робіт з боку медзакладу тощо;
  • документи, які підтверджують придбання вакцини, якщо підприємство придбало її самостійно – накладні, інвойси, виписки з банківських рахунків тощо;
  • документ, який підтверджує потребу працівника у вакцині – у випадку коли вакцинація здійснюється як обов’язкова чи рекомендована за Календарем щеплень. Документ має підтверджувати, що працівник мав потребу у допомозі на лікування та медичне обслуговування через наявність хвороби, певного патологічного стану;
  • заява працівника про допомоги на лікування та медичне обслуговування – якщо вакцинація здійснюється з його ініціативи, або вона не є обов’язковою.

Вакцинація на підприємстві у бухгалтерському обліку

Для відображення витрат на вакцинацію можна використати універсальний субрахунок 949 “Інші витрати операційної діяльності”, який використовується, наприклад, і по оплаті лікарняних, що є близьким за економічним змістом з вакцинацією. Приклади бухгалтерських проведень наведено нижче.

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Вакцинація здійснюється медзакладом

На основі акта прийому-передачі наданих послуг показані витрати на вакцинацію працівників, яку здійснив медзаклад за договором

949

685

50000

Оплата послуг з вакцинації працівників

685

311

50000

Можливі супутні операції

Придбання вакцини

209

685

60000

Податковий кредит з ПДВ 7% (=60000×0,07)

641

685

4200

Оплата вакцини

685

311

64200

Придбання шприців, медичного (етилового) спирту тощо (=500×0,07)

209

685

500

Податковий кредит з ПДВ 7% (=60000×0,07)

641

685

35

Оплата шприців, медичного (етилового) спирту тощо

685

311

535

Списано на витрати використані шприци та медичний (етиловий) спирт

949

209

60500

СКАЧАТИ ПРОВЕДЕННЯ ⏩

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді