Як діяти роботодавцю, якщо з працівником стався нещасний випадок

Про нещасний випадок на виробництві повідомте не лише Держпраці, а й територіальний орган ПФУ

Як діяти роботодавцю, якщо з працівником стався нещасний випадок

Трудові штрафи у 2024 році: коли загрожують роботодавцям

Після отримання інформації про нещасний випадок або гостре професійне захворювання, роботодавець зобов’язаний протягом однієї доби повідомити з використанням засобів зв’язку та надати не пізніше наступного робочого дня на паперовому носії повідомлення до ПФУ та Держпраці за місцем настання нещасного випадку.

Зверніться із запитом до закладу охорони здоров’я про надання протягом однієї доби висновку про ступінь тяжкості травми та ступінь алкогольного сп’яніння потерпілого.

Якщо травма відноситься до категорії тяжких узгодьте з територіальним органом Держпраці порядок проведення розслідування (спеціальне розслідування чи комісія підприємства).

Якщо нещасний випадок не підлягає спеціальному розслідуванню, то дотримуйтесь наступного алгоритму дій:

1. Створіть не пізніше наступного робочого дня комісію з розслідування випадку з зазначенням дати початку і завершення розслідування та направте копію наказу до територіального органу ПФУ.

2. Забезпечте протягом 5 робочих днів розслідування випадку, складання, підписання і надання на затвердження актів за формою Н-1.

3. Розгляньте і затвердіть протягом 2 робочих днів акти за формою Н-1.

4. У разі необхідності продовження розслідування випадку для встановлення обставин і причин його настання:

  • заздалегідь (не пізніше останнього робочого дня визначеного терміну розслідування) отримайте з Держпраці письмове погодження;
  • видайте наказ на продовження розслідування (рекомендовано наступним робочим днем від дати останнього дня визначеного наказом терміну розслідування).
  • копію наказу на продовження розслідування надайте до територіального органу ПФУ не пізніше наступного робочого дня.

5. Протягом 5 робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 сформуйте необхідну кількість копій матеріалів розслідування разом з актами, прошийте їх та пронумеруйте.

6. Надішліть матеріали розслідування до територіального органу ПФУ протягом 3 робочих днів після їх формування.

7. Протягом 2 робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 видайте наказ про вжиття запропонованих комісією заходів до запобігання виникненню подібних випадків у визначені в акті строки та направте копію наказу до територіального органу ПФУ.

8. По завершенню визначених строків виконання наказу про вжиття запропонованих комісією заходів, інформуйте в письмовій формі територіальний орган ПФУ про хід їх виконання.

9. Після закінчення періоду тимчасової непрацездатності потерпілого протягом 10 робочих днів складіть відомості про наслідки нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), аварії за формою Н-2.

10. Повідомлення за формою Н-2 протягом трьох робочих днів надішліть організаціям та особам, яким надсилали акти за формою Н-1.

За інформацією ПФУ в Івано-Франківській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Готівкові розрахунки: що врахувати в роботі

Готівкові розрахунки жорстко регулюються Національним банком та податківцями. Тут завжди є ризик порушити правила. Які розрахунки вважаються готівковими, а які безготівковими? Коли для готівкових розрахунків треба касовий апарат, де можна здійснювати готівкові розрахунки, чи є каса у підприємця – дізнайтеся у консультації
49652

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
190

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43519

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33276

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді