Нацбанк послабив та уточнив низку валютних обмежень

Нацбанк і надалі уточнює умови валютних обмежень, щоб мінімізувати можливості непродуктивного відпливу капіталу з країни та дати змогу громадянам задовольняти власні потреби, а економіці — відновлюватися.

Нацбанк послабив та уточнив низку валютних обмежень

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Так, з 10 травня 2022 року набере чинності низка змін, що, зокрема, стосуються наступних питань.

Транскордонні перекази. Іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв’язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України згідно з умовами їх розміщення.

Також НБУ дозволив здійснювати перекази за кордон з метою виплати аліментів.

Розрахунки за кордоном. Тимчасово заборонені розрахунки за кордоном з метою купівлі цінних паперів, акцій, облігацій і сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками. Відповідні зміни спрямовані обмежити непродуктивний відплив капіталу та захистити міжнародні резерви України.

Ці зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном і в Україні для розрахунків з метою оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт і послуг. Вони й надалі можуть здійснюватися без обмежень.

Операції НБУ з продажу та купівлі валюти. Нацбанк припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро та проводитиме такі операції тільки в доларах США. Вони здійснюватимуться як на умовах «тод» (у звичайному режимі), так і на умовах «том» (лише з метою задоволення потреб оборони). Нагадуємо, що до початку повномасштабного нападу росії на Україну центробанк проводив операції з купівлі-продажу валюти з банками лише в доларах США.

Також визначено, що банк матиме змогу проводити операції з НБУ із купівлі та продажу іноземної валюти у випадку, якщо упродовж 10 календарних днів, що передують дню звернення до НБУ, він жодного разу не порушував ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції.

Крім того, Нацбанк унормував низку інших питань, зокрема дозволив громадянам продавати банківські метали з фізичною поставкою або без фізичної поставки банкам.

Наведені зміни унесені постановою Правління Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18» від 09.05.2022 № 96, що набрала чинності з 10 травня 2022 року.

За інформацією НБУ


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
107124

Електронний чек 2023

У цьому огляді про те, як працюють електронні чеки та програмні реєстратори розрахункових операцій (пРРО), що є альтернативою звичайним касовим апаратам
11853

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1524

Поворотна фінансова допомога: надання, оподаткування, дисконтування

У консультації розглянемо, що таке поворотна фінансова допомога, поворотна фінансова допомога від засновника, чим вона відрізняється від звичайної позики. Дізнаємося, чи оподатковується поворотна фінансова допомога, що із її дисконтуванням і багато інших важливих аспектів
228316

Платіжна інструкція 2024

Платіжну інструкцію запровадили замість платіжного доручення. Платіжна інструкція заповнюється виключно з використанням номера рахунку у міжнародному форматі IBAN. Дізнаємося, як заповнити платіжну інструкцію та розглянемо приклад її заповнення
89593

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді