Як підприємству враховувати втрати від знищення майна через форс-мажор

Щоб платники з метою оподаткування правомірно формували витрати, пов’язані із псуванням або знищенням їх майна через форс-мажорні обставини, ДПС звертає увагу на таке.

Як підприємству враховувати втрати від знищення майна через форс-мажор

Інструкція та зразки заяви, щоб перейти на 2% єдиного податку

Вимоги щодо підтвердження даних у податковій звітності передбачені у статті 44 Податкового кодексу України (ПК). Так, з метою оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачає законодавство. При цьому платникам забороняється формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених зазначеними документами.

Витратами звітного періоду визнають або зменшення активів, або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можна достовірно оцінити (п. 6 НП(С)БО 16 «Витрати»). Водночас нестачі й втрати від псування цінностей включають до інших операційних витрат (п. 20 НП(С)БО 16).

Щоб забезпечити достовірність даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності, на підприємствах проводять інвентаризацію.

Пункт 7 Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879 (далі — Положення № 879), передбачає випадки, коли проводять обов’язкову інвентаризацію в обсязі, що визначає керівник підприємства. Зокрема, це техногенні аварії, пожежа чи стихійне лихо (на день після закінчення явища), або встановлення фактів крадіжок, зловживань, псування цінностей (на день встановлення таких фактів).

Підприємства, що розташовані на тимчасово окупованій території та/або території проведення антитерористичної операції (або їх структурні підрозділи (відокремлене майно) розміщені на зазначених територіях), проводять обов’язкову інвентаризацію тоді, коли стане можливим забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал цих підприємств (п. 8 Положення № 879).

Зазначені підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на перше число наступного місяця після того, коли зникнуть перешкоди для доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку. Результати інвентаризації вони мають відобразити у бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.

Інвентаризацію об’єктів державної власності проводять відповідно до Методики проведення інвентаризації об’єктів державної власності, затвердженої постановою КМУ від 30.11.2005 № 1121.

Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 № 671/97-ВР (далі — Закон № 671) визначає, що форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

Торгово-промислова палата України листом від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 засвідчила в України форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

З огляду на зазначене враховуйте у складі витрат платника втрати від псування або знищення його майна внаслідок настання форс-мажорних обставин на підставі відповідних первинних документів за умови обов’язкової інвентаризації, якщо є підстави для її проведення, і за наявності сертифіката про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Звертаємо також увагу, що у підпункті 69.28 пункту 69 розділу XX ПК врегульовано, що операції платників можна підтверджувати первинними документами в період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

За інформацією Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка та податкові канікули ФОП у 2024 році

У фізособи-підприємця є можливість призупинити на місяць свій бізнес та отримати податкові канікули – піти у відпустку. Як її оформити, які нюанси перебування у такій відпустці, зразок заяви на відпустку ФОП — у консультації
29100

Декларація про майновий стан

Декларація про майновий стан, декларація про доходи – це назви однієї і тієї ж декларації, яку подають фізособи в податкову. У консультації розповімо, коли й кому подавати декларацію про майновий стан та доходи. Також розглянемо приклад як заповнити декларацію про майновий стан і доходи для звичайних громадян та фізичних осіб-підприємців за оновленою формою
403580

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
42957

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про rнигу обліку, перехідні витрати між I та II кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
500933

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13755

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді