Як і де можна придбати військові облігації

У березні Мінфін розпочав аукціони з продажу військових облігацій. Військові облігації ― це цільові державні боргові цінні папери, призначені для запозичень на ринку з метою фінансування потреб ЗСУ та держави в умовах війни. Виплати за таким облігаціями на 100% гарантуються державою та обслуговуються Мінфіном.

Як і де можна придбати військові облігації

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Коли фізичні та юридичні особи купують військові ОВДП, вони допомагають зміцнити фінансовий фронт України. Кошти від облігацій використовуються для безперебійного забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану ― соціальних та оборонних.

Це важливо для того, щоб і надалі чинити опір повномасштабній збройній агресії росії, а також підтримувати громадян України.

Які умови купівлі військових облігацій:

  1. Мінфін випускає як гривневі, так і валютні військові облігації. Водночас купувати валютні ОВДП зараз можна лише за валюту, у якій вони номіновані.
  2. Номінальна вартість однієї гривневої облігації становить 1 тис. грн, доларової ― 1 тис. дол. США, відповідно облігації, номінованої у євро, ―1 тис. євро.
  3. Ставка дохідності визначається на аукціоні. Ставка за випущеними раніше гривневими облігаціями становила від 9,5% до 11% річних (залежно від терміну погашення), доларовими ― 3,7% річних, а за облігаціями, номінованими у євро, ― 2,5% річних.
  4. Податки та збори із доходу за військовими облігаціями не стягуються.

Як придбати військові облігації

Аукціони з продажу військових облігацій відбуваються щовівторка. В них беруть участь саме банки ― первині дилери (зараз їх 11).

Натомість громадяни та бізнес можуть у будь-який час купити військові облігації через банки-первинні дилери або через ліцензовані інвестиційні фірми. Такі операції класифікуються як операції на вторинному ринку ОВДП.

Порада: під час вибору фінансового партнера для операцій із військовими облігаціями звертайте увагу на всі можливі комісії та вартість інших супутніх послуг, які надаються цими установами.

Придбати військові облігації можна на суму:

  • від 1 тис. грн в таких банках та інвестиційних фірмах: Укргазбанк, Укрексімбанк, Альфа-Банк, ПУМБ, Банку Південний, Монобанк, ICU, Універ Капітал, Дрегон Капітал, БТС Брокер та Кінто;
  • від 20 тис. грн ― у Банку Кредит Дніпро;
  • від 50 тис. грн ― в Ощадбанку за спрощеною процедурою;
  • від 100 тис. грн ― в ПриватБанку, Кредобанку, ОТП Банку;
  • від 300 тис. грн ― в Таскомбанку;
  • від 500 тис. грн ― в Райффайзен Банку та в Креді Агріколь Банку.

Купувати військові облігації можна як у відділеннях банків, так і через мобільні додатки.

За повідомленням НБУ


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
20284

Цінні папери у підприємницькій діяльності

Цінні папери можуть використовувати для залучення додаткового фінансування, отримання інвестиційно-спекулятивного прибутку, посвідчення боргових зобов’язань або корпоративних прав. Розглянемо, якими бувають цінні папери, їх форми та види за профільним Законом.
25214

Спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів – огляд Закону № 738

Новоприйнятий Закон № 738 зачіпає законодавство України щодо цінних паперів, фондового ринку та товарних бірж. З’являються нові види цінних паперів, врегульовуються питання взаємозаліків у вигляді ліквідаційного (фінансового) неттінгу, створюється можливість для діяльності об’єднань власників облігацій. Огляд цих та інших нововведень для України у сфері фінансових інструментів – у консультації.
2142

Облігації

Інвестування грошей в облігації є незвичним варіантом для більшості громадян та суб’єктів господарювання. Однак, це спосіб отримати дохід та зберегти свій капітал. В консультації про те, що таке облігації та якими вони бувають, які найбільш надійні, хто і як їх може купити, нюанси оподаткування облігацій та операцій з ними.
7675

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді