Спрощена процедура зміни цільового призначення землі під час воєнного стану діє з 9 червня

ВРУ прийняла закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану.

Як діятиме спрощена процедура надання та зміни цільового призначення землі під час воєнного стану

Консервація сільгоспземель через бойові дії

Закон № 2247−IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану» передбачає спрощену процедуру надання та зміни цільового призначення земельних ділянок:

  • для розміщення підприємств, що евакуюються із зони бойових дій;
  • розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб;
  • ведення сільського господарства;
  • сталого функціонування газотранспортної та газорозподільної систем, водопостачання та водовідведення, виробництва тепла, електронних комунікацій тощо.

Зокрема, закон встановлює гранично оперативне надання земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщені із зони бойових дій, без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди.

Також підприємства, яким надаватимуть ділянки, визначатимуть своїм спільним рішенням дві обласні військові адміністрації — з території якої переміщують виробничі потужності та на територію якої переміщують.

Встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок, надання їх в оренду для будівництва річкових портів (терміналів), залізничних логістичних центрів відбуватиметься без розроблення документації із землеустрою та затвердженої містобудівної документації, на підставі мотивованого висновку уповноваженого органу містобудування й архітектури сільської, селищної, міської ради.

Згідно з законом, ділянки комунальної власності для розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб надаватимуть у постійне користування за рішенням виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Заборонено використовувати для таких цілей природоохоронні території, землі природно-заповідного фонду й іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення.

Мінагрополітики отримує право призупиняти та відновлювати роботу Державного земельного кадастру з міркувань безпеки, а також встановлювати обмеження повноважень державних кадастрових реєстраторів.

Оскільки документ офіційно опублікували в газеті «Голос України» 8 червня 2022 року, він чинний з 9 червня 2022 року.

За інформацією ВРУ


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50123

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
58

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді