Які облікові та податкові наслідки консервування сільськогосподарських земель внаслідок бойових дій

Наразі внаслідок бойових дій зазнають шкоди і стають непридатними для роботи сільськогосподарські землі. Через це їх необхідно законсервувати. Роз’яснення і поради експерта допоможуть провести цю процедуру, а також без помилок облікувати та оподаткувати законсервовані землі.

Сільгоспугіддя, на яких точилися бойові дії, перетворюються на техногенно забруднені важкими металами та іншими хімічними елементами землі. Техногенно забруднені та деградовані землі підлягають консервації (Порядок, затверджений постановою КМУ від 19.01.2022 № 351, даліПорядок № 351).

Посіви постраждали через війну: як облікувати й оподаткувати

Консервація сільськогосподарських земель

Оскільки землі є складовою основних засобів згідно з пунктом 5 НП(С)БО 7 «Основні засоби», консервацію земельних ділянок проводьте з урахуванням вимог Положення, затвердженого постановою КМУ від 28.10.1997 № 1183 (далі ― Положення № 1183).

Які облікові та податкові наслідки консервування сільськогосподарських земель внаслідок бойових дій

Норм Положення № 1183 обов’язково дотримують підприємства, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також засновані на державній власності (п. 1 Положення № 1183). Для решти підприємств це Положення має рекомендаційний характер. Отже, стратегічно важливі та державні підприємства консервують землі на строк не більше ніж 3 роки, решта підприємств самостійно приймають рішення про строк консервації.

Алгоритм консервації сільськогосподарських земель ➡️

Як задокументувати консервацію сільськогосподарських земель

Порядок № 35 не надає рекомендацій як задокументувати та провести консервацію земельних ділянок. Тож керуйтеся вимогами Положення № 1183.

Крок 1. Створіть комісію з консервації земельної ділянки та отримайте дозвіл

Наказом керівника створіть комісію, яка зафіксує рішення про доцільність консервації землі (п. 10 Положення № 1183). Комісію очолює керівник або голова виконавчого органу підприємства. Державні підприємства погоджують питання консервації з органом, уповноваженим управляти їх майном, підприємства стратегічно важливих галузей економіки та безпеки, крім державних підприємств, — з міжвідомчою комісією.

Щоб отримати дозвіл на консервацію, розробіть техніко-економічне обґрунтування необхідності консервації ОЗ (далі — ТЕО) (п. 12 Положення № 1183). Крім інформації про земельні ділянки, ТЕО включатиме робочий проєкт землеустрою щодо консервації земель. Отримайте рішення відповідних уповноважених органів державної та місцевої влади про консервацію земель (п. 5, 6 Порядку № 35).

Крок 2

Крок 3

Бухоблік консервації сільськогосподарських земель

Розглянемо порядок консервації земель, які втратили продуктивність під час бойових дій, на прикладі.

Бухоблік консервації сільгоспземель через бойові дії

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Податковий облік консервації сільськогосподарських земель

Оподаткування податок на прибуток законсервованих сільгоспземель

Витрати на консервацію основних засобів і їх утриманням включайте до податкових витрат, які зменшать оподатковуваний прибуток сільгосппідприємства в повній сумі згідно з правилами бухобліку (ст. 134 ПКУ). Податкових різниць за такими операціями ПКУ не містить.

У податково-прибутковому обліку вартість землі, в т. ч. законсервованої, не включають до «основних засобів» згідно з підпунктом 14.1.138 ПКУ і не амортизують. Утім, високодоходні платники податку на прибуток мають зважати на мінімально допустимий строк корисного використання капітальних витрат на поліпшення земель, не пов’язаних із будівництвом, який становить 15 років (пп. 138.3.3 ПКУ). Розраховуватимуть високодохідники й амортизаційні податкові різниці за правилами пунктів 138.1 та 138.2 ПКУ.

ПДВ

Плата за землю

Розконсервація сільськогосподарських земель

Визначення поняття «розконсервація» Положення № 1183 не містить. Однак пункт 1.2 Положення № 2під розконсервацією об’єкта ОЗ визначає комплекс робіт і заходів, спрямованих на відновлення функціонування раніше законсервованого об’єкта.

Рішення про розконсервацію земельної ділянки приймають особи, які погодили її консервацію. Відновити використання земельної ділянки дозволить акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів. На підставі акта бухгалтер зробить помітку про розконсервацію об’єкта в інвентарній картці земельної ділянки.

У бухобліку розконсервацію покажіть зворотними записами на рахунках аналітичного обліку в частині первісної вартості законсервованої землі. Витрати на розконсервацію на підставі первинних документів включіть до інших витрат (п. 29 НП(С)БО 16 «Витрати»).

У податково-прибутковому обліку витрати на розконсервацію землі зменшать фінрезультат до оподаткування за правилами бухобліку. У ПДВ-обліку вартість придбаних товарів/послуг із розконсервації земельних ділянок оподаткуйте ПДВ на загальних підставах і включіть до податкового кредиту (п. 198.3 ПКУ).

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді