Заплатіть єдиний податок за ставкою 2% до 30 травня на рахунки місцевих бюджетів

ФОП перейшов на третю групу єдиного податку за ставкою 2% у квітні 2022 року. Коли та на які рахунки слід сплатити єдиний податок?

Заплатіть єдиний податок за ставкою 2% до 30 травня на рахунки місцевих бюджетів

Дійсно, ФОПи можуть перейти на третю групу спрощеної системи оподаткування зі сплатою податку за ставкою 2% (п. 9.2 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України; ПК). Знаходитися у спеціальній групі можна з 1 квітня 2022 року й до припинення або скасування воєнного/надзвичайного стану на території України.

Податковий період для платників єдиного податку за ставкою 2% — місяць. Виходить, що звітувати маєте протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця, а платити — протягом 10 календарних днів після останнього дня граничного строку звітності. Тобто за квітень 2022 року дедлайн звіту — 20-те травня, а оплати — 30-те травня.

Куди ж платити єдиний податок за ставкою 2%? Врахуйте, що згідно статті 10 ПК, єдиний податок — це місцевий податок. Контролери з Чернівців зауважили: сплачувати податкові зобов’язання з єдиного податку третьої групи за ставкою 2% потрібно на відповідні рахунки місцевих бюджетів.

Який з цього можна зробити висновок? Якщо ФОП вже був на єдиному податку, а просто змінив ставку — платіть туди, де й раніше. Коли перейшов на спрощену систему оподаткування із загальної, то знайдіть потрібні реквізити. Вони залежатимуть від місця реєстрації у податковій та будуть різними для районів міст, сел, селищ міського типу та об’єднаних територіальних громад. Крім того, окремі рахунки будуть у ФОПів та юридичних осіб, що обрали ставку 2%. Тож, будьте уважними, коли робитимете вибір. Та ДПС полегшує життя платникам податків — розміщує довідник про бюджетні рахунки на своєму сайті з розбивкою по областям та щороку оновлює його.

І пам’ятайте про смартовий спосіб оплати. ФОПи можуть скористатися порталом «Дія». Спочатку у застосунку натисніть кнопку «Послуги» та «Податки ФОП». Потім виберіть «Сплата податків та зборів», визначить податок та період, за який сплачуєте — єдиний податок за квітень 2022 року. Фінальний акорд — натисніть «Сплатити».

До речі, через «Дію» також можна подати декларацію платника єдиного податку. Авторизуйтеся, заповніть форму та підпишіть документ електронним підписом.


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
574044

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106206

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1536

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді