Які перекази за кордон дозволені сьогодні

У межах лімітів українці можуть робити Р2Р-перекази та quasi cash операції.

Які перекази за кордон дозволені сьогодні

Інструкція та зразок, щоб подати нову декларацію ЄП за ставкою 2%

Що таке P2P-перекази

P2P-перекази (у перекладі з англійської peer-to-peer — «від особи до особи») — це перекази з картки на картку. Тобто коли одна фізична особа зі своєї картки робить переказ на картку іншої особи. Під час цієї операції списують вказану суму коштів з однієї банківської картки та зараховують на іншу.

У яких обсягах українці можуть робити P2P-перекази

Із гривневих платіжних карток громадяни можуть переказувати кошти на картки фізичних осіб за кордоном у межах ліміту 100 тисяч гривень на місяць.

Крім того, українці мають змогу робити перекази на картки за кордоном зі своїх валютних платіжних карток у межах окремого ліміту в 100 тис. грн на місяць (це більше 3 тис. дол.)

Отже, загалом людина, яка має кошти на гривневій і валютній картці, може переказати до 200 тис. грн на місяць (до 100 тис. грн зі своєї гривневої картки та до 100 тис. грн зі своєї валютної картки) на картку родичам або близьким, які тимчасово перебувають за межами України через війну.

Зверніть увагу! Ліміт для переказу 100 тис. грн із валютних карток спільний для P2P-переказів та операцій quasi cash. Тобто, якщо ви вже переказали зі своєї української валютної картки на картку за кордоном 100 тис. грн в еквіваленті, то здійснити у цей місяць операції quasi cash ви вже не зможете. І навпаки, якщо ви вичерпали ліміт у 100 тис. грн за операціями quasi cash, то в цей місяць ви не зможете робити Р2Р-перекази.

Що таке операції quasi cash

До операцій quasi cash, зокрема, належать такі: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

Приклад такої операції — поповнення за допомогою платіжної картки гаманця криптобіржі.

Які обмеження діють на операції quasi cash

Такі операції громадяни можуть проводити лише з валютних платіжних карток у межах ліміту до 100 тис. грн у еквіваленті (це більше 3 тис. дол.) на місяць.

Проводити операції quasi cash за допомогою гривневих платіжних карток тимчасово заборонено.

Зверніть увагу! Відсутні обмеження на перекази з метою оплати витрат за кордоном, пов’язаних зі смертю громадян, лікуванням у медичних закладах, транспортуванням хворих та оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном. Їх можна проводити без обмежень.

Також для сприяння діяльності волонтерів фізичним особам дозволили переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн в еквіваленті (це більше 13,5 тис. дол.).

До таких товарів належать бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для стеження, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Більше інформації про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні читайте на спеціальному порталі НБУ за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/fin-defense/.

За інформацією НБУ


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129068

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73961

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
193

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді