Який підрозділ Переліку ТОТ застосовувати для сплати окремих податків за об’єкти, розташовані на територіях активних бойових дій

Мінфін у листі від 29.12.2023 № 11230-09-62/37196 розглянув позицію ДПС стосовно нарахування та сплати окремих податків за об’єкти оподаткування, які заходяться на територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси

Який підрозділ Переліку ТОТ застосовувати для сплати окремих податків за об’єкти, розташовані на територіях активних бойових дій

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Лист Мінфіну від 29.12.2023 № 11230-09-62/37196

Території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси  визначені у підрозділі 3 розділу І Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік).

Позиція ДПС полягає в тому, що оскільки дати початку бойових дій для територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурсі визначені 2023 роком, то платники окремих податків за об’єкти оподаткування, які розташовані на цих територіях, не нараховують та не сплачують плату за землю, екологічний податок та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з дати початку бойових дій до завершення на відповідній території активних бойових дій.

Однак податківці вважають, що застосовувати особливості оподаткування окремими податками, визначені Податковим кодексом України (ПК) до територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, визначені підрозділом 3 розділу І Переліку є некоректним виходячи з наступного.

Підпунктами 69.14, 69.16 та 69.22 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК надали право платникам плати за землю, екологічного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не нараховувати та не сплачувати податкові зобов’язання з цих податків по об’єктах, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України. Тобто без зазначення додаткових критеріїв, як то функціонування чи відсутність державних електронних інформаційних ресурсів на таких територіях.

При цьому починаючи з 01.01.2023 такі податки не нараховують та не сплачують за період з першого числа місяця, в якому визначили щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації до останнього числа місяця, у якому завершили бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній територій.

Кабмін постановою від 06.12.2022 № 1364 визначив, що до територій, на яких ведуть (велися) бойові дії, включаються:

  • території можливих бойових дій;
  • території активних бойових дій;
  • території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Тобто території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси є однією із складових Переліку.

Таку категорію запровадили з метою забезпечення відновлення роботи інформаційних, інформаційно-комунікаційних, електронних комунікаційних систем та публічних електронних реєстрів до визначення дати завершення бойових дій або тимчасової окупації певної адміністративно-територіальної одиниці, тобто на таких територіях дозволили діяльність користувачів реєстрів, а їхні мешканці отримають доступ до адмінпослуг та нотаріальних дій.

Таким чином, підрозділ 3 розділу І Переліку застосовують для цілей пов’язаних з наданням певних послуг і не стосується особливостей оподаткування.

При цьому податківці зазначають, що дати початку бойових дій, встановлені у підрозділі 3 розділу І Переліку територій для територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, визначені 2023 роком, не співпадають з датами початку бойових дій, визначених у підрозділі 2 розділу І Переліку територій для територій активних бойових дій. До того ж до підрозділу 3 розділу І Переліку включили і окремі територіальні громади, які відносять до територій можливих бойових дій і включені у підрозділ 1розділу І Переліку.

Тож, для цілей оподаткування слід застосовувати підрозділ 2 розділу І Переліку і поширювати особливості оподаткування, встановлені ПК, на об’єкти, які розташовані на адміністративно-територіальних одиницях, які включили саме до цього підрозділу та застосовувати дати початку і закінчення бойових дій, які зазначили в ньому.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36219

Мобілізаційний Закон № 3633: до чого готуватися працівникам і роботодавцям із 18.05.2024

Нагляд за виконанням мобілізаційного законодавства посилюють. Маємо чергові зміни у правилах військового обліку. Експерт акцентував на важливих моментах, які стосуються обов’язків роботодавців
6335

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1496

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158755

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді