Відсутність працівника на роботі понад чотири місяці — підстава припинити трудовий договір

Мінекономіки прокоментувало зміни щодо припинення трудового договору у зв’язку з відсутністю працівника на роботі, які вніс Закон № 2352.

Відсутність працівника на роботі понад чотири місяці — підстава припинити трудовий договір

Не виплатили зарплату через війну: чим це загрожує

19.07.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352, який вносить зміни до Кодексу законів про працю (КЗпП).

Зокрема, частину першу статті 36 КЗпП доповнили пунктами 8-1, 8-2 і 8-3:

8-1) смерть роботодавця — фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;

8-2) смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим;

8-3) відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд.

Після частини другої статті 36 КЗпП додали дві частини:

«Для припинення трудового договору відповідно до пункту 81 частини першої цієї статті працівник подає в електронній або паперовій формі до будь-якого районного, міськрайонного, міського центру зайнятості, філії регіонального центру зайнятості заяву про припинення трудового договору з викладенням відповідної інформації та копії документів, що підтверджують обставини, зазначені у пункті 81 частини першої цієї статті (за наявності). Датою припинення трудового договору вважається день подання такої заяви. Районний, міськрайонний, міський центр зайнятості, філія регіонального центру зайнятості за місцем звернення працівника у день припинення трудового договору повідомляє про це:

- центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
- центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страування.

Порядок припинення трудового договору відповідно до пункту 81 частини першої цієї статті визначається Кабінетом Міністрів України».

Мінекономіки прокоментувало ці зміни. Зокрема, воно зауважило, що пункти 8-1 та 8-2 статті 36 КЗпП усувають правову колізію щодо визначення юридичних підстав припинити дію трудового договору у зв’язку зі смертю, визнанням безвісти відсутнім або оголошення померлим працівника або роботодавця — фізичної особи, зокрема ФОПа.

У разі смерті працівника трудову книжку:

  • видають на руки його найближчим родичам під підпис;

або

  • надсилають поштою на їх вимогу (п. 4.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58)).

У трудовій книжці померлого працівника в розділі «Відомості про роботу» у графі 3 записують: «Роботу припинено у зв’язку зі смертю». У графі 4 зазначають дату і номер наказу/розпорядження і засвідчують цей запис у встановленому порядку.

Записи про причини звільнення у трудовій книжці мають відповідати формулюванням чинного законодавства (п. 2.26 Інструкції № 58). Якщо працівник помер або суд визнав його безвісно відсутнім чи оголосив померлим, під час заповнення трудової книжки слід посилатися на пункт 8-2 статті 36 КЗпП.

Законодавство передбачає особливу процедуру припинення трудового договору, якщо роботодавець-фізособа помер або зник безвісті. Зокрема, якщо працівник дізнався про те, що роботодавець-фізособа помер або суд визнав його безвісно відсутнім чи оголосив померлим, він має:

  • звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою про припинення трудового договору та описати в ній відповідну інформацію;
  • долучити копії документів, що підтверджують смерть роботодавця чи відповідне рішення суду щодо нього (за наявності).

Припинення дії трудового договору у зв’язку з відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль за пунктом 83 статті 36 КЗпП не слід ототожнювати зі звільненням у зв’язку з прогулом за пунктом 4 статті 40 КЗпП.

Дію трудового договору припиняють за пунктом 83 статті 36 КЗпП, лише якщо одночасно виконуються дві обов’язкові умови:

  • працівник відсутній на робочому місці понад чотири місяці поспіль;
  • у роботодавця відсутня інформація про причини, чому працівник відсутній на роботі понад чотири місяці поспіль, незалежно від того, поважна це причина чи ні.

Якщо ці умови одночасно не дотримали, звільнення на підставі пунктом 83 статті 36 КЗпП суд може визнати незаконним. Наприклад, якщо працівник доведе, що впродовж чотирьох місяців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності. Наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують чотири місяці, не можна вважати виконанням цієї умови.

За інформацією Мінекономіки


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19817

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114740

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196657

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77957

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді