Форму, порядок заповнення та подання декларації акцизного податку (далі — Декларація) затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14 (далі — Наказ № 14).
Відповідно до підпункту 14.1.5 Податкового кодексу України (ПК), алкогольні напої — це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 1,2% об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також із вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності
Порядок заповнення Додатка 6 до Декларації визначено у пункті 6 розділу V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого Наказом № 14. При цьому підакцизні товари підлягають відображенню в Додатку 6 так:
- рядок 1 — лікеро-горілчана продукція. За ДСТУ 4257:2003 лікеро-горілчаний напій визначається як спиртний напій міцністю від 1,2% до 60% об’ємних одиниць, виготовлений змішуванням спирту етилового ректифікованого з напівфабрикатами та інгредієнтами. У цьому рядку зазначаються горілки та лікеро-горілчані напої. Горілки поділяються на горілки та горілки особливі. Лікеро-горілчані напої поділяються на групи: лікери, наливки, настоянки, бальзами, аперитиви, коктейлі, напої десертні. Також у цьому рядку зазначаються слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом спирту етилового від 1,2% до 8,5% об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 см куб., виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю (абз. 8 ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР; Закон № 481);
- рядок 2 — виноробна продукція, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше. Виноробна продукція — це вина виноградні натуральні, вина натуральні кріплені, шампанські, ігристі, газовані, вермути, бренді, сусло виноградне та інші виноматеріали, коньяки, інші алкогольні напої з винограду, плодів та ягід (пп. 26 п. 1 ст. 14 ПК). На підставі цього в рядку 2 зазначають інші алкогольні напої, отримані шляхом переробки та збродження плодів та ягід, соків плодово-ягідних за спеціальною технологією міцністю до 8,5% об’ємних одиниць, а саме — сидри, перрі та інші. Також у рядку 2 вказують інші спиртові дистиляти: віскі, ром, джин, текіла, продукти з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше та інші товари, які не відносяться до рядка 1;
- рядок 3 — пиво. Пиво — це насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що зазначений у товарній позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД.
При цьому пиво безалкогольне, яке зазначено у товарній позиції 2202 згідно з УКТ ЗЕД, не є підакцизним товаром.
Пунктом 1 статті 11 Закону № 481 визначено, що на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки (іншого посуду) алкогольних напоїв, які реалізуються через торговельну мережу, в доступній для споживача формі згідно з чинним законодавством про мови вказуються загальна та власна назви виробу, вміст спирту (відсотків об’ємних одиниць).
Тож визначення виду алкогольного напою з метою заповнення відповідних рядків Декларації, здійснюється на підставі інформації, яка зазначена на відповідному виробі.
Розділ Ґ Декларації заповнюється на підставі Додатка 6.