На першій сторінці трудової книжки немає печатки: що робити

Відсутність печатки на титульній сторінці трудової книжки не є недоліком, за якого трудовий стаж вважатимуть таким, що не підтверджений

Trudova_knyzhna.jpg

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей.

Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок. Після цього ставлять печатку підприємства (або печатку відділу кадрів), на якому вперше заповнювали трудову книжку (п. 2.12 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.93 р. № 58; далі — Інструкція).

Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робить правонаступник і засвідчує печаткою.

За відсутності:

  • правонаступника — відповідний запис і печатку ставить організація, якій підпорядковувалося підприємство;
  • організації, якій підпорядковувалося підприємство, — облархів, держархів міст Києва та Севастополя (п. 2.8 Інструкції).

Записи у трудових книжках про зміну прізвища, імені, по батькові і дати народження виконує власник або уповноважений ним орган за останнім місцем роботи. Підставою слугують паспорт, свідоцтво про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну ПІБ тощо з посиланням на номер та дату цих документів.

Зміни вносять на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки.

  • записують нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і завіряють підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.
  • закреслюють однією рискою, наприклад, колишнє ПІБ, дату народження;
  • записують нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки;
  • завіряють підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів (п. 2.13 Інструкції).

Госпсуб’єкт має право, але не зобов’язаний використовувати у своїй діяльності печатки (ст. 58-1 Господарського кодексу України).

Відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом документа, що його подає суб’єкт господарювання до органу держвлади або місцевого самоврядування. Копію документа вважають засвідченою, якщо її підписала уповноважена особа госпсуб’єкта або ФОП. Орган держвлади чи місцевого самоврядування не вправі вимагати нотаріально засвідчувати копію документа, якщо цього не передбачає закон.

Наявність або відсутність відбитка печатки госпсуб’єкта на документі не створює юридичних наслідків.

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19817

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114754

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196657

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77957

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді