Як єдиннику сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників

Роботодавці — платники єдиного податку можуть не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Ці суми ЄСВ сплатять коштом держбюджету.

fin_zv_1602.jpg

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Роботодавці мають право не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, яких мобілізували на військову службу до Збройних Сил України. Зокрема, це стосується роботодавців:

  • платників єдиного податку (ЄП), які обрали спрощену систему оподаткування;
  • ФОПів, які належать до другої та третьої груп платників ЄП;
  • юросіб, які належать до третьої групи платників ЄП.

Підстава — новий пункт 920 розділу VІІІ Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ.

Суми ЄСВ, які роботодавці нарахували, але не сплатили за мобілізованих працівників, сплачують коштом держбюджету. За винятком періодів, у яких мобілізовані наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких сплатили ЄСВ коштом держбюджету.

У зв’язку з цим Мінфін наказом від 04.07.2022 № 189 (зі змінами, які Мінфін вніс наказом від 25.07.2022 № 215):

  • виклав у новій редакції Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (даліНаказ № 4);
  • вніс зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого Наказом № 4.

Наш експерт уже підготував роз’яснення про останні зміни у формі Податкового розрахунку.

За інформацією ГУ ДПС у Закарпатській області


Вітаємо вас із Днем Незалежності України! Бажаємо, щоб ваша плідна праця сьогодні стала надійною запорукою щасливого майбутнього. Мріємо, щоб наступного року свято було для нас мирним, тому наближаймо перемогу зараз.

Тому саме сьогодні надаємо вам знижку 40% на передплату «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Щоб скористатися, телефонуйте 0 800 21 12 20 або напишіть менеджеру у чат. Назвіть кодове слово «‎незалежність» та отримайте свою персональну знижку. Пропозиція діє лише 24 серпня 2022 року.

Разом ми — сила! Слава Україні 💙💛


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
50

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
767

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61715

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді