Чи загрожує штраф за виправлення помилок у Звіті про контрольовані операції

Податківці пояснили, чи застосовують штрафні санкції у разі самостійного виправлення платником методологічних помилок, допущених при складанні Звіту про контрольовані операції, що не призвели до несвоєчасного декларування контрольованих операцій у раніше поданому Звіті

Чи загрожує штраф за виправлення помилок у Звіті про контрольовані операції

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Звіт про контрольовані операції та Порядок його складання затвердив Мінфін наказом від 18.01.2016 № 8 (далі — Звіт; Порядок).

Якщо платник виявив, що у раніше поданому Звіті інформацію надав не в повному обсязі, або ж містить помилки та недоліки, він має право подати:

  • новий Звіт (Звіт з позначкою «звітний новий») до граничного строку його подання за такий самий звітний період;
  • уточнюючий Звіт (Звіт з позначкою «уточнюючий») після граничного строку його подання за такий самий звітний період (п. 2 розд. І Порядку та пп. 39.4.2 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Новий та уточнюючий звіти повинні містити повну інформацію про контрольовані операції за звітний рік, як передбачили при складанні основного Звіту (Звіту з позначкою «звітний»).

Подання платником уточнюючого Звіту не звільняє від відповідальності, передбаченої підпунктами 120.4 і 120.6 ПК.

Платник під час проведення документальних перевірок не має права подавати Звіт (уточнюючий Звіт) за звітний період, який перевіряють.

Невключення, зокрема, до поданого Звіту інформації про всі здійснені упродовж звітного періоду контрольовані операції — тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1% суми контрольованих операцій, незадекларованих у поданому Звіті, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за всі незадекларовані контрольовані операції, здійснені у відповідному звітному році.

Неподання платником уточнюючого Звіту після спливу 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу — тягне за собою накладення штрафу в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання уточнюючого Звіту, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року (п. 120.4 ПК).

Несвоєчасне подання платником, зокрема, Звіту або несвоєчасне декларування контрольованих операцій у поданому Звіті відповідно до вимог пункту 39.4 ПК — тягне за собою накладення штрафу у розмірі:

  • одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день несвоєчасного подання Звіту, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року;
  • одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день несвоєчасного декларування контрольованих операцій в поданому Звіті в разі подання уточнюючого Звіту, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року (п. 120.6 ПК).

ПК не передбачив застосування штрафних санкцій у разі самостійного виправлення платником методологічних помилок, допущених при складанні Звіту, що не призвели до недекларування або несвоєчасного декларування контрольованих операцій у раніше поданому Звіті.

Водночас, такий платник зобов’язаний подати уточнюючий Звіт у порядку, що визначили:

  • підпунктом 39.4.2 ПКУ

та

  • пунктом 2 розділу І Порядку.

За інформацією ДПС у Запорізькій області

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32706

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
49799

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
766

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

У 2024 році учасникам міжнародної групи компаній, що мали контрольовані операції, разом зі звичним уже Звітом про контрольовані операції обов’язково треба подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік. У консультації розповімо про форму цього повідомлення, терміни подання, алгоритм заповнення та штрафи, які доведеться сплачувати за неподання
10800

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді