Мобілізовані працівники не отримували доходів: чи сплачувати за них ЄСВ

Якщо мобілізовані працівники не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення, роботодавці мають право не сплачувати за них ЄСВ.

dekl_pod_p_0601.jpg

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

З 19.07.2022 роботодавців звільнили від обов’язку зберігати середній заробіток за мобілізованими працівниками (Закон України від 01.07.2022 № 2352-IX; ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України).

Водночас окремим категоріям роботодавців надали право на власний розсуд вирішувати, чи сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників (абз. 1 п. 9-20 розд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI):

Установити, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію»… роботодавці — платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичні особи — підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Отже, ФОПи-єдинники другої та третьої груп, а також юрособи-єдинники третьої групи мають право не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення.

За інформацією Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
345

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8366

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30836

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді