Як впливає період призупинення трудового договору за обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних

Мінсоцполітики роз’яснило, як враховувати період призупинення дії трудового договору за обчислення середньої зарплати для розрахунку виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

esv_0202.jpg

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Лист Мінсоцполітики від 07.07.2022 № 53/0/248-22

Механізм обчислення середньої зарплати для розрахунку виплат за видами страхування визначає Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок).

У зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи, дія трудового договору може бути призупинена (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Під час призупинення дії трудового договору роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою, а працівник тимчасово припиняє виконувати роботу за укладеним трудовим договором, що не тягне за собою припинення трудових відносин.

Отже, через об’єктивну поважну причину, чим є військова агресія рф проти України, сторони трудового договору позбавлені можливості виконувати взаємні зобов’язання:

  • роботодавець — забезпечувати працівника роботою;
  • працівник — виконувати роботу.

На думку Мінсоцполітики, період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією рф проти України відповідно до статті 13 Закону № 2136 може вважатися періодом, не відпрацьованим з поважних причин.

Середню зарплату для розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності та вагітності й пологів обчислюють із суми нарахованої в розрахунковому періоді зарплати, на яку нараховано єдиний внесок — її ділять на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, зокрема через призупинення дії трудового договору (п. 3 Порядку).

Водночас за розрахунку суми як допомоги з тимчасової непрацездатності та вагітності й пологів слід звертати увагу на обчислення страхового стажу, оскільки у період призупинення дії трудового договору призупиняється і сплата єдиного внеску, який є умовою для зарахування відповідного періоду до страхового стажу.

Зауважте, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційно-рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19832

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115188

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196692

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді