У ДАР розпочали прийом заявок на компенсацію за розмінування земель сільгосппризначення

Мінагрополітики спільно з Мінекономіки та Центром гуманітарного розмінування оголошують про початок прийому заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр (ДАР)

Уряд компенсуватиме аграріям витрати на гуманітарне розмінування

Програму поширюють як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують.

Участь у програмі можуть брати агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами.

Фермерські господарства не повинні мати податкового боргу, не бути банкрутами, не належати громадянам держави-агресора та не перебувати у санкційному списку. Загалом на програму компенсацій в державному бюджеті заклали 3 млрд грн.

Верифікацію, поданих фермерами заявок, здійснює Центр гуманітарного розмінування (далі — Центр).

Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування. Після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок. Ще 20% на рахунок вносить фермер.

На сьогодні участь в програмі беруть два державні банки — Приватбанк і Ощадбанк. З часом до програми долучаться інші банки, частка держави в яких складає понад 50%.

Відповідно, фермеру потрібно відкрити в одному із таких банків рахунок, на який перераховуватимуть кошти.

Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку Центру.

Фермер також може отримати компенсації за вже розміновані землі сільськогосподарського призначення в період з 24.02.2022 по 15.04.2024.

Для цього необхідно заповнити та подати Заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування [email protected].

До заявки, скріпленої ЕЦП, потрібно додати:

  • копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;
  • копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;
  • копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

За інформацією Мінагрополітики


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік на сільгосппідприємствах: які перевірки

Обов’язок вести військовий облік — вимога мобілізаційного законодавства. Контролювати, як його дотримують підприємства, уповноважили, зокрема, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Підкажемо, коли їх представники можуть прийти до сільгосппідприємств і що перевірятимуть
57

Як організувати підсумований облік робочого часу на агропідприємстві

Підсумований облік робочого часу запроваджують на підприємствах, які діють безперервно. Бо вони не можуть дотримати щоденної та щотижневоної норми робочого часу. Це поширена ситуація на сільгосппідприємтсві. Розкажемо, як запровадити підсумований облік робочого часу в сільському господарстві, як розробити графіки виходу на роботу чи змінності, як підрахувати надурочні години та як нарахувати зарплату
2730

Облік купівлі землі

У статті — поради, як оподаткувати та облікувати за національними та міжнародними стандартами операції з купівлі земельних ділянок юрособами. Розглянемо питання щодо формування первісної вартості землі та наведемо типові бухгалтерські проведення
192

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді