Як дізнатися про податковий борг

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Платникам податків відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. Найважливіша інформація про податковий борг ― у консультації

 

Що таке податковий борг

Податковий борг складається з простроченого у часі сплати грошового зобов’язання та нарахованої податкової пені (пп. 14.1.175 Податкового кодексу Українидалі – ПК). Грошове зобов’язання охоплює (див. пп. 14.1.39 ПК, пп. 14.1.156 ПК):

  • податкове зобов’язання у вигляді зобов’язання, яке платник податків має сплатити як з податків, так і обов’язкових зборів;
  • податкове зобов’язання у вигляді суми коштів, які сформовані за рахунок податкових пільг, але використані платником податків не за призначення або з певним порушенням;
  • інше зобов’язання, контроль за сплатою яких покладено на органи ДПС;
  • штрафні (фінансові) санкції, що справляються з платників податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС;
  • санкції за порушення у сфері ЗЕД;
  • пеня.

Наприклад, окрім прострочених боргів за податками, зборами й податкової пені до податкового боргу включаються несплачені штрафи за:

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Однак до податкового боргу не належить заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Незважаючи на те, що ЄСВ також заадмініструється органами ДПС, податківці борг з ЄСВ вважають його не податковим боргом, а недоїмкою (роз’яснення ГУ ДПС у Львівській області).

Не вважається податковим боргом і не нараховується пеня, якщо порушення строків сплати сталося з вини банку (п. 129.6 ПК).

Під податковий борг потрапляють вчасно несплачені податкові зобов’язання як самих платників податків, так і їхніх податкових агентів. Нагадуємо, що податковий агент – це особа-посередник, на яку покладений обов’язок утримувати й сплачувати податок від імені платника. Податковими агентами, наприклад, є роботодавці по зарплатних податках і зборах – ПДФО й військовому збору.

Однак ПК висуває одну важливе умову – податкове зобов’язання при невчасній сплаті перетворюється у податковий борг, якщо воно узгоджене (див. той же пп. 14.1.175 ПК). Що це значить?

Увага: Податковий борг = прострочені податки + прострочені обов’язкові збори + суми податкових пільг з порушеними умовами отримання + штрафи + пеня + санкції ЗЕД + інші ДПС-зобов’язання (крім ЄСВ).

Коли податкове зобов’язання вважається узгодженим

Узгоджене податкове зобов’язання – прямого визначення даного терміну у ПК немає. Однак можна сказати, що це та сума податкового зобов’язання, яка була або самостійно задекларована платником податку, або нарахована самими податківцями за результатами перевірки, але не оскаржена в адміністративному чи судовому порядку платником податку.

Для появи податкового боргу важливим є час (дата) настання узгодженості податкового зобов’язання, що унаочнено у таблиці нижче.

УЗГОДЖЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

подія

коли податкове зобов’язання стає узгодженим

Самостійно узгоджене податкове зобов’язання

подача платником податку податкової декларації або уточнюючої податкової декларації

з дня її подачі податкове зобов’язання є узгодженим

Зобов’язання, визначене податківцями

отримання податкового повідомлення-рішення (ППР)* від ДПС, яке приймається на підставі податкового акта перевірки, складеної ДПС

наступного дня після закінчення 10-денного терміну на оскарження (термін відраховується з дня, що наступає за днем вручення ППР у РОБОЧИХ днях, п. 57.3 ПК)

отримання ППР у випадках, коли за законодавством платник податку не зобов’язаний подавати декларацію, а визначення податкового зобов’язання покладено на ДПС (пп. 54.3.3 ПК). Наприклад, розрахунок ДПС земельного податку та податку на нерухоме майно для фізосіб. ППР включає суму нарахованого/донарахованого податкового зобов’язання, а також штраф, якщо була перевірка

* правила направлення ППР викладені у Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджених наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204

 

Таким чином, узгодженість полягає в тому, що:

  • декларація подана з підписом платника, ДПС її прийняла після камеральної перевірки. Таким чином, відбулася двостороння дія – узгодження;
  • платник податку отримав ППР з підписом уповноваженого представника органу ДПС, прийняв дану ППР і не почав процедуру адміністративного/судового оскарження. Це значить, що знову відбувалася двостороння дія – одна сторона запропонувала, а інша прийняла й не заперечила. Отже, знову сталося узгодження.

Необхідною умовою існування податкового боргу є:

  • таке зобов’язання не було сплачене або ж не оскаржене платником податку в установлені порядки і строки;
  • після оскарження залишилися в силі ППР про нарахування і сплату.

Розглянемо, що вважати вчасною сплатою податку/збору.

Увага: податкове зобов’язання визначене та узгоджене → вчасно не сплачене → податковий борг.

Терміни сплати податків, коли виникає податковий борг

Для розуміння часу виникнення податкового боргу згадаємо граничні терміни сплати податків такі, як наведено у таблиці нижче.

СТРОКИ СПЛАТИ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ

СИТУАЦІЯ

ТЕРМІН

Податки й збори, які мають місячний, квартальний, річний термін декларування та сплати

місячний звітний період

30 календарних днів (= 20 к. днів декларування + 10 к. днів на сплату)

квартальний звітний період

50 календарних днів (= 40 к. днів декларування + 10 к. днів на сплату)

річний звітний період

70 календарних днів (= 60 к. днів декларування + 10 к. днів на сплату)

Податки й збори, які мають визначену дату сплати

зарплатні податки та збори

день виплати зарплати, але якщо вони були нараховані та не виплачені – місячний звітний період

ПДФО та ВЗ на основі поданої декларації про майновий стан і доходи

до 01 серпня

Податки, збори та грошові зобов’язання на основі ППР

ППР, яке було вручено за наслідками податкової перевірки через несплату/недоплату податкового зобов’язання

10 робочих днів, що настають за днем вручення ППР

ППР фізособам на сплату плати за землю чи податку на нерухоме майно.

60 робочих днів, що настають за днем вручення ППР

Більш детально про строки сплати різних податків і зборів – у матеріалі Відповідальність за несвоєчасну подачу податкової звітності та сплату податків.

Увага: між крайньою датою подачі декларації та крайньою датою сплати податку (10 к. днів) податкового боргу ще немає – він з’явиться лише на 11-й день у разі несплати.

Оскарження податкового зобов’язання і податковий борг

Отриманий ППР, до речі, можна оскаржити в адміністративному порядку. Якщо вкластися у визначені терміни, то податкове зобов’язання на період оскарження вважається неугодженим і пеня не нараховується. Терміни такі:

  • впродовж  10 робочих днів, наступних за днем отримання ППР або іншого рішення ДПС. Це стосується випадків порушення податкового законодавства (п. 56.3 ПК);
  • впродовж протягом 30 календарних днів – для податків, по яким податкове зобов’язання визначається не платником, а ДПС самостійно (п. 56.12 ПК).

Також податкове зобов’язання залишається неузгодженим, якщо подати позов до суду вклавшись в 10 робочих днів після отримання ППР. Тоді призупиняється відлік часу й податкове зобов’язання все ще вважається неузгодженим, поки суд розглядає справу. Відповідно немає й податкового боргу та не нараховується пеня.

Якщо в 10-денний термін платник податків не вкладається, то він має спершу сплатити нараховані суми за ППР, а вже потім оскаржувати. Інакше – виникає податковий борг.  Однак у нього залишається існувати право на судове оскарження впродовж 1095 днів.

Увага: поки триває процедура адміністративного оскарження податкове зобов’язання вважається неузгодженим.

Наявність податкового боргу: наслідки

Серед наслідків появи податкового боргу:

  • податкова пеня за кожний день несплати;
  • податкова застава;
  • застосуванням механізмів примусового стягнення такого боргу;
  • можливі обмеження на керівника підприємства;
  • перехід на загальну систему оподаткування – для єдиноподатників, так як умовою спрощеної системи оподаткування є відсутність податкового боргу (пп. «8» пп. 298.2.3 ПК).

Джерелами погашення податкового боргу платника податку є будь-яке майно платника, в т.ч. власні кошти, будь-які кошти отримані від продажу товарів, робіт, послуг, випуску цінних паперів, отриманих як позика або кредит, реалізації корпоративних прав а також суми надміру сплачених платежів до податкових бюджетів.

Розглянемо тепер детальніше наслідки податкового боргу.

Пеня на суму податкового боргу

Порядок нарахування пені розрізняється від причини виникнення податкового боргу (див. таблицю). Пеня нараховується насьогодні на всю суму боргу, а також на суму штрафних санкцій. Нарахування пені відбувається за кожний день, включаючи день погашення. Розміри пені можна знайти у таблиці нижче.

ПОДАТКОВА ПЕНЯ

причина виникнення податкового боргу (податковий борг класифікація)

пеня

норма ПК

день, з якого починається нарахування пені

ставка НБУ, що використовується в розрахунках

платник задекларував податкове зобов’язання, але вчасно його не сплатив

(у тому числі в ситуаціях подачі уточнюючого розрахунку при виправленні помилок)

після спливу 90 к. днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання* 

100%

129.1.3

 

під час перевірки ДПС встановлено, що платником було занижене податкове зобов’язання та йому було надіслане ППР

з першого робочого дня, наступного за граничним строком сплати платником податку податкового зобов’язання

120%

129.1.1,

129.1.2

* 91-й день стає першим днем нарахування пені

Увага: при самостійному узгодженні суми недоплати пеня меншою та має пільговий період по сплаті – 90 календарних днів.

Податковий борг та податкова застава

Після несплати податкового боргу податкові органи набувають права на податкову заставу. Дні набуття такого права наведені в таблиці нижче.

ПОДАТКОВА ЗАСТАВА

ситуація

день набуття права на податкову заставу (п. 89.1 ПК)

несплата у строк, встановлений ПК, суми грошового зобов’язання, що було самостійно визначене платником податку у поданій податковій декларації

день, що настає за останнім днем строку сплати

несплата у строки, встановлені ПК, суми грошового зобов’язання, яке було самостійно визначене контролюючим органом (10 робочих днів, наступних дня вручення ППР)

день виникнення податкового боргу

якщо відбувається розстрочення боргу на підставі п. 100.11 ПК. Розстрочення надається за кожним окремим податком або збором. При сумі боргу більше 1 млн розстрочення можна отримати лише за умов передачі у заставу майна, вартість якого дорівнює чи перевищує суми боргу

день укладення договору про розстрочення, відстрочення податкових зобов’язань

Однак незважаючи на вищенаведені правила, податкова застава не застосовується, якщо загальна сума податкового боргу платника податку не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3060 грн (=180×17 грн) (п. 89.2 ПК).

Майно у податковій заставі через податковий борг

Одночасно з виникнення податкового боргу, тобто у день його виникнення, ДПС набуває права податкової застави на все майно боржника, але у межах суми податкового боргу. Таке право дає податківцям можливість стягнути з кошти, які перебувають у власності платника податку, а у разі їхньої недостатності – ще й шляхом продажу майна, яке опинилося у податковій заставі (п. 95.1 ПК). Якщо податковий борг виник внаслідок самостійно задекларованих платником податків сум, то податківці можуть здійснити стягнення без звернення до суду за умови, що такий борг не сплачувався впродовж 90 к. днів (абз. 2 п. 95.5 ПК).

Як саме майно ввійшло у податкову заставу – податківці мають скласти відповідний опис. Це значить, що  податківці складають акт опису майна, яке потім вноситься до Єдиного реєстру застав. Якщо балансова вартість майна не визначена, то відбувається оцінка згідно Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.06.2001 р. № 2658.

Режим податкової застави зокрема означає таке:

  • платник податку може відчужувати заставне майно тільки у разі згоди ДПС або якщо впродовж 10 днів не отримав відповіді на відповідне звернення;
  • якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари запаси, то платник податку має право відчужувати таке майно, якщо кошти будуть направлені на виплату зарплати, ЄСВ, погашення податкового боргу за цінами що не менші за звичайні;
  • у разі здійснення операцій з майном яке перебуває в податковій заставі без попереднього узгодження з ДПС платник податку несе в установленому законом порядку адміністративну, а також, в окремих випадках, і кримінальну відповідальність. Можливе скасування господарської операції з заставним майном та його конфіскація з наступним продажем у зарахування в погашення податкового боргу.

Податковий борг списання і стягнення

Податковий борг платника податків може бути стягнутий примусово. Наразі право на це настає у ДПС, якщо він не сплачений впродовж 90 календарних днів (п. 95.5 ПК). Однак є одна умова – відсутній борг з боку держави, наприклад щодо повернення надміру сплаченого податку або відшкодування ПДВ.  Така процедура може здійснюватися незалежно від суми податкового боргу. Якщо є борг з боку держави, який менший за податковий борг, то стягнення здійснюється на суму різниці (роз'яснення ЦМУ ДПС по роботі з ВПП).

Увага: зараз для стягнення податкового боргу, який утворився по зобов’язанням з податкових декларацій, податківцям не потрібно рішення суду.

Якщо податковий борг утворився не з самостійно узгоджених податкових зобов’язань, наприклад внаслідок ППР після податкової перевірки, то для стягнення майна у податковій заставі податківці повинні попередньо звернутися до господарського суду. Це право зберігається протягом 1095 днів з дня виникнення податкового боргу. Якщо цей термін вийшов, то борг визнається безнадійним та має бути списаним. Списуються також і штрафні санкції та пеня (ухвала Верховного суду Касаційного адміністративного суду по справі № 807/2097/16).

Однак 90-денний термін не діє щодо боргу з ЄСВ, який не вважається податковим боргом. Якщо борг з ЄСВ не сплачується протягом 10-денного терміну, то податкова вимога одразу надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів щодо стягнення. Причому на борг з ЄСВ не розповсюджується термін позовної давності (1095 днів).

Увага: податковий борг стягнення має граничну дату права на початок дій з боку ДПС: 90 календарних днів. Виняток – борг з ЄСВ.

Якщо майна для погашення податкового боргу не вистачило

У разі недостатності майна для погашення податкового боргу необхідно почати процедуру банкрутства та ліквідації юрособи. Якщо власники не несуть повну чи додаткову відповідальність згідно закону по створеному підприємству, то борг на них не переходить. Нагадуємо, в АТ, ТОВ, ПП – обмежена відповідальність, тобто особисте майно власників до ліквідаційної маси не включається.

Однак ще існує механізм розстрочення податкового боргу  – перенесення строків сплати під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день прийняття ДПС рішення про розстрочення (п. 100.2 ПК, роз’яснення ДПС в Одеській області). Розстрочення можливе зокрема через наявність обставин непереборної сили, які завадили сплатити податковий борг. Однак, якщо сума податкового боргу під розстрочення складає 1 млн грн та більше, то це можливо лише з одночасною податкового заставою майна, яка дорівнює або більша відстроченого податкового боргу.

Податковий боргу в умовах воєнного стану 2023

Зміни в податковому законодавстві на період воєнного стану торкнулися й питань податкового боргу. Заслуговують на увагу такі:

  • якщо платник податку не має можливості своєчасно виконувати податковий обов’язок, зокрема щодо дотримуватися термінів сплати податків та зборів, то є можливість звільнитися від  обов’язку на період дії воєнного стану та впродовж 3-х місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Правила звільнення й документи для цього можна знайти у спеціальному Порядку, який затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022  № 225;
  • з 24.11.2022 (дата набуття чинності Закону від 03.11.2022 № 2719) відновлено перебіг строків здійснення заходів з погашення податкового боргу платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки. До цього часу такі заходи були припинені;
  • платники податків звільняються від нарахування штрафу при самостійному виправленні помилки («самоштрафу») і пені, якщо помилка призвела до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, тобто з 24.02.2022 (підстава абз. 14 пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК, роз’яснення ДПС 132.01 ЗІР).

Також зверніть увагу, що перебіг строку давності 1095 к. днів (ст. 102 ПК) зупиняється, як на період дії COVID-карантину (роз’яснення ДПС 132.01 ЗІР), так і на період дії воєнного стану (роз’яснення ДПС 130.04 ЗІР).

Як перевірити податковий борг

Якщо немає ППР, то це ще не означає відсутність податкового боргу. ППР надсилається тільки коли сума боргу перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 3060 грн (ст. 59 ПК).

Отже, може бути потреба перевірити податковий борг по підприємству. Здійснити це щодо загальнодержавних податків і зборів можна у Електронному кабінеті платника податків, де мають відображатися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов’язання.

Залік податкового боргу щодо ПДВ

Щодо податкового боргу з ПДВ можливим є його погашення за рахунок відшкодування ПДВ (підстава – пп. «а» п. 200.4 ПК). За правилами відшкодування ПДВ спочатку спрямовується на погашення податкового боргу, який утворився у минулих звітних періодах.  Крім того, має бути відповідна сума реєстраційного ліміту в СЕА ПДВ. Недолік такого заліку – податковий борг уже має виникнути, що має наслідком відповідні штрафи та пеню.

Обмеження виїзду керівника через податковий борг

Існує ще один наслідок податкового боргу: тимчасове обмеження виїзду керівника підприємства-боржника за кордон. Умови такого обмеження (п. 87.13 ПК):

  • несплата податкового боргу –  впродовж 240 календарних днів з дня вручення платнику податків ППР;
  • сума податкового боргу у ППР перевищує 1 млн грн (зверніть увагу, мається на увазі не поточна сума податкового боргу, а сума на момент вручення ППР);
  • рішення суду;
  • відсутність боргу з боку держави у сумі, що дорівнює або перевищує суму податкового боргу.

Інформація про таке обмеження має бути розміщена  у Реєстрі керівників платників податків – боржників.

Зі спрощеної системи на загальну через податковий борг

Для єдиноподатників є ще один можливий наслідок податкового боргу – втрата права перебувати на спрощеній системі оподаткування через пп. «8» пп. 298.2.3 ПК. Умови обов’язкового переходу такі:

  • сума податкового боргу перевищує 3060 грн;
  • податковий борг у згаданій вище сумі є на кожне 1-е число місяця протягом 2-х послідовних кварталів – в останній день 2-го із 2-х послідовних кварталів. Наприклад, податковий борг станом на 1 квітня, 1 травня, 1 червня (у межах одного кварталу), а також на 1 липня, 1 серпня і 1 вересня (у межах другого кварталу).

Єдиноподатник, який відповідає наведеним вимогам, має в останній день другого із двох послідовних кварталів, перейти на загальну систему. У даному прикладі це має бути з 01 жовтня. Або ж погасити до 01  жовтня податковий борг.

Увага: окрім податкової застави єдиноподатник може ще й стати платником податку на прибуток замість єдиного податку.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді