Чи надавати працівнику щорічну основну відпустку за період військової служби

Невикористаною щорічною відпусткою мобілізовані працівники можуть скористатися після демобілізації

Чи надавати працівнику щорічну основну відпустку за період військової служби

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Лист Мінекономіки від 03.04.2023 № 4706-05/14490-07

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігають місце роботи і посаду на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності та у ФОП, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам виплачують грошове забезпечення за рахунок бюджетних коштів (ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

При цьому стаття 119 КЗпП не містить норми щодо збереження в період військової служби щорічної основної відпустки.

Щорічну основну відпустку надають працівникам тривалістю не менш як 24 к. дн. за відпрацьований робочий рік. Його відлічують з дня укладення трудового договору (ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Тобто, щорічну основну відпустку надають працівнику як компенсацію за виконання посадових обов’язків протягом відпрацьованого періоду часу. Тому після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень працівник має право на щорічну основну відпустку.

До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховують:

  • час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігали місце роботи, посаду та зарплату повністю або частково;
  • у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу.

Виключення — коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігали місце роботи і посада на підприємстві на час призову (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки в редакції Закону України від 01.07.2022 № 2352-IX).

Фахівці Мінекономіки вказали, що працівники, зазначені у частині третій статті 119 КЗпП, у період проходження військової служби, не набувають права, зокрема, на щорічну основну відпустку у роботодавця, в якого увільнені від виконання трудових обов’язків.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7483

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196601

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді