Сумісники отримають право на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Федерація профспілок звернулася до Мінсоцполітики для врегулювання питання надання лікарняних та декретних застрахованим особам, які крім основного місця роботи працюють за сумісництвом на цьому ж чи на іншому підприємстві

Сумісники отримають право на фінансування від ПФУ лікарняних та декретних

⚡ Лікарняні: нарахування і оплата

Мінсоцполітики спільно з ПФУ опрацювали проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування».

Законопроєктом уточнюють норми стосовно права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом (зміни до абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; далі — Закон № 1105).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або та за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Це узгоджуватиметься з іншим нормами Закону № 1105 та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Крім того, визначають, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов’язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв’язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження цього страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану, що підтверджують дані Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування, страхові виплати призначатимуть за заявою застрахованої особи, поданої до уповноваженого органу управління ПФУ. Заяву подаватимуть в паперовій або електронній формі. Виплати здійснюватимуть територіальні органи уповноваженого органу управління ПФУ за місцем проживання/перебування застрахованої особи.

Нині зазначений законопроєкт опрацьовують держоргани, після чого його внесуть на розгляд Кабміну. Про це йдеться у листі від Мінсоцполітики.

За інформацією ФПУ

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52696

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21714

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18160

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді